Menu Zavřít

Úroky z prodlení

17. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Zaměstnanec mi včas nezaplatil dlužnou částku náhrady škody. Mohu po něm vymáhat také poplatek z prodlení? Anebo jen tehdy, pokud zaměstnanec uznal vedle dluhu i povinnost platit úroky? Jak jsou úroky vysoké? Marie Kovářová Nejprve je třeba poznamenat, že směšujete pojem „poplatek“ a „úroky“ z prodlení.

Zaměstnanec mi včas nezaplatil dlužnou částku náhrady škody. Mohu po něm vymáhat také poplatek z prodlení? Anebo jen tehdy, pokud zaměstnanec uznal vedle dluhu i povinnost platit úroky? Jak jsou úroky vysoké?

Marie Kovářová

Nejprve je třeba poznamenat, že směšujete pojem „poplatek“ a „úroky“ z prodlení. Zákoník práce však nezná sankci zvanou poplatek z prodlení, ale výhradně úroky z prodlení.

Nároky účastníků pracovněprávních vztahů, ať už zaměstnavatele nebo zaměstnance, by měly být uspokojovány řádně a včas. Účastník, který řádně a včas neuspokojí nárok druhého účastníka, je v prodlení (§ 256 odst. 1 zákoníku práce).

Jde-li o peněžité plnění, pak účastník, jehož nárok nebyl včas a řádně uspokojen, může požadovat úroky z prodlení ve výši stanovené pro občanskoprávní vztahy (§ 256 odst. 2 věta prvá zákoníku práce). Právo na úroky z prodlení vzniká věřiteli přímo ze zákona (tedy automaticky).

Smlouva nebo dohoda (např. o hmotné odpovědnosti - dle § 176 zákoníku práce nebo o uznání závazku a způsobu jeho úhrady ve smyslu § 185 odst. 3 zákoníku práce) proto nemusí obsahovat ujednání o povinnosti platit úrok z prodlení pro případ prodlení dlužníka s plněním dluhu.

Úrok z prodlení přísluší za dobu od prvního dne prodlení dlužníka do uspokojení pohledávky věřitele, tedy do dne předcházejícího zaplacení dluhu. Výši úroků z prodlení podle občanského zákoníku, platnou i pro vztahy pracovněprávní, stanoví nařízení vlády č. 142/1994 Sb. (s účinností od 28. dubna 2005), ve znění nařízení vlády č. 163/2005 Sb.

BRAND24

Výše úroků z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o sedm procentních bodů. Aktuální sazba úroků z prodlení (v době od 1. července do 31. prosince 2006) činí 9 % ročně (jde o aktuální reposazbu 2 %, stanovenou ČNB, navýšenou podle zákona o sedm procentních bodů.)

RichardW. Fetter, právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).