Menu Zavřít

Úředníci sobě

28. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Letos utratili Kalouskovi podřízení za nákup státních dluhopisů přes 28 miliard korun

Emise dluhopisů pomáhá české vládě vylepšovat děravý státní rozpočet. Miliardy od investorů ochotných utrácet za tyto cenné papíry se zejména za finanční krize hodí. Co když však tyto dluhopisy skupuje z aukcí přímo stát, a platí tedy miliardy sám sobě? Nejde o žádnou hypotézu. V letošním roce totiž úředníci z ministerstva financí, které má emise dluhopisů na starost, tyto cenné papíry čile nakupovali. Za první čtyři měsíce utratili za státní dluhopisy 28 miliard korun. Vyplývá to ze statistik České národní banky. „Je to strategie ministerstva financí, pokud nabídka ze strany kupců není výhodná. V tom případě je raději nakupujeme sami,“ vysvětlil náměstek ministra financí Eduard Janota.

BRAND24

(Ne)úspěšný trh Jaký to má smysl? Stát totiž nakoupí dluhopisy a doufá, že je prodá výhodněji na sekundárním trhu. Jde o výhodnou strategii, protože stát může ušetřit. Ale pouze pokud se ministerstvu financí daří prodávat dluhopisy na sekundárním trhu výhodněji než v aukcích. V opačném případě se státu role náruživého obchodníka se státními dluhopisy může vymstít.
A zdá se, že se státu na sekundárním trhu příliš nedaří. „Pravda je, že stát každou chvíli obvolává banky s nabídkou dluhopisů, které předtím nakoupil v aukcích,“ sdělil týdeníku EURO hlavní ekonom UniCreditu Bank Pavel Sobíšek. Sekundární trh se státními dluhopisy pak hodnotí následovně: „Moc nefunguje. Rozhodně nikoli stejně jako před finanční krizí. Transakce většinou provádějí jen bankovní skupiny.“
Jak je úspěšné při prodeji těchto cenných papírů, však ministerstvo financí prozradit nechce. „Považujeme to za důvěrnou informaci,“ sdělil týdeníku EURO Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí. S tím, že prodej státních dluhopisů je na sekundárním trhu úspěšný. Data by přitom ukázala, zda je strategie skupování státních dluhopisů výhodná. Během dubna nabídl stát tři emise státních dluhopisů v objemu 23 miliard korun. Poptávka přitom přesáhla 60 miliard korun. Stát nakonec prodal dluhopisy za zhruba 35 miliard korun, z čehož za 6,5 miliardy nakoupil sám. O měsíc dřív nakoupil dvojnásobek.

Návrat Byznys se státními dluhopisy na sekundárním trhu přitom může být pro stát opravdu výdělečný. „Stát může dosáhnout kapitálového zisku při poklesu tržních úrokových sazeb. Rovněž pokud je tržní cena státních dluhopisů na sekundárním trhu nižší než nominální hodnota, přináší jejich odkup před splatností státu zisk,“ vysvětlil Pavel Makovec ze společnosti Arca Capital. Ten se jako expert na státní dluhopisy podílel na přípravě jejich emise pro tuzemské domácnosti. Šéfka analytické společnosti Next Finance Markéta Šichtařová souhlasí. „V případě jednoho konkrétního dluhopisu si umím představit rozdíl ve výnosu třeba i o půl procentního bodu,“ odhaduje Šichtařová.
Primární trh státních dluhopisů se v současné době vrací tam, kde byl dříve – po průvanu v loňském roce. Ve druhé polovině loňského roku se totiž transakce s dluhopisy zadrhávaly a obchody významně poklesly. Většina hráčů na trhu raději sháněla hotovost a nechtěla ani natolik bezpečnou investici, jakou je státní dluhopis. Česká národní banka dokonce musela přijmout opatření, aby oživila trh se státními dluhopisy, a od října za ně nabízí bankám až na tři měsíce peníze. Tabulka:
Úředníci obchodníci
Nákupy vlastních dluhopisů v aukcích ministerstvem financí (v miliardách korun) Datum aukce*Celkový prodej*Nákup ministerstva financí
22. duben 2009*9,3*1,5
15. duben 2009*11,5*3,0
1. duben 2009*14,3*2,0
25. březen 2009*20*5,6
18. březen 2009*20*5,8
4. březen 2009*10*1,6
18. únor 2009*10*5,3
14. leden 2009*10*3,2 Pramen: ČNB

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).