Menu Zavřít

Úřady práce kontrolují využití projektu Vzdělávejte se!

11. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Téměř pět set firem zkontrolovaly úřady práce během realizace projektu „Vzdělávejte se!“. Kontroly provedly úřady práce přímo ve firmách v době, kdy se jejich zaměstnanci měli za peníze z Evropského sociálního fondu (ESF) školit. Zjistily, že firmy zpravidla čerpaly finanční prostředky efektivně a účelně. V kontrolách úřady práce dále pokračují.

Projekt „Vzdělávejte se!“ se podle zaměstnavatelů dá považovat za jeden z nejefektivnějších nástrojů v boji s ekonomickou krizí v České republice. Využívají jej firmy, které nemají pro své zaměstnance práci na celý pracovní týden. Proto jeden den v týdnu pak v rámci programu nechávají školit své pracovníky. Náklady na semináře a náhradu mzdy školícím se lidem financuje z 85 procent ESF a z 15 procent státní rozpočet České republiky. Informace a nutné formuláře k žádosti jsou na http://portal.mpsv.cz/sz/politikazamest/esf/projekty/vzdelavejte_se.

Do první fáze projektu, která začala loni v březnu a skončila v červnu, se zapojilo celkem 923 podniků, které podaly celkem 3677 žádostí, z nichž úřady práce 3237 podpořily. Vzdělávání se nakonec zúčastnilo 57 454 zaměstnanců, celkem se vyplatilo zhruba 336 milionů korun.

BRAND24

Na druhou fázi „Vzdělávejte se!“, která začala v srpnu 2009, se původně vyčlenila celkem jedna miliarda korun. Už loni na podzim bylo zřejmé, že zájem zaměstnavatelů po necelých čtyřech měsících realizace výrazně převyšuje objem finančních prostředků. Pro rok 2010 byl tedy rozpočet projektu navýšen o další 1,5 miliardy korun. Celkem tak na obě fáze „Vzdělávejte se!“ půjdou zhruba tři miliardy korun. Jde o peníze z ESF, konkrétně z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) a Operačního program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).

Podle předběžných informací dosud jednotlivé úřady práce ve druhé fázi projektu „Vzdělávejte se!“ přijaly kolem 1850 žádostí. Z toho už v asi 1400 případech rozhodly o finanční podpoře, velká část realizace i plnění přesahuje do roku 2010. Ke konci roku 2009 tak bylo proplaceno kolem 300 milionů korun s tím, že další platby z uzavřených dohod se teprve uskuteční.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).