Menu Zavřít

Úřady mění působiště i kompetence

6. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Pravomoci 73 okresních úřadů (76 okresů), které zanikly k 31. prosinci 2002, převádějí na 205 pověřených obcí. Pětinu práce okresních úřadů převezme 13 krajských úřadů, část kompetencí přejde i na další správní úřady (ministerstva vnitra, kultury a pro místní rozvoj, pozemkový úřad a další).

V Praze byly kompetence převedeny již v roce 2001. Na obce a kraje také přejde mnohamiliardový státní majetek, se kterým hospodařily okresní úřady, a to podle zákona o převodu majetku. Státní majetek získají také občanská sdružení, která s ním hospodaří. Zastupitelstva 205 obcí s rozšířenou působností budou vydávat osobní doklady, registrovat motorová vozidla, zajišťovat správu lesů, vyřizovat žádosti o sociální podporu a vyplácet dávky. Povedou i živnostenský rejstřík, budou mít na starosti ochranu přírody a krajiny, evidenci odpadů, ochranu zemědělského půdního fondu, správu lesů, myslivost a rybářství. Pověřené obce se také stanou zřizovateli lékařských služeb první pomoci. Na kraje se převádějí například nemocnice, zdravotnické záchranné služby, domovy důchodců, kulturní zařízení, divadla a knihovny, sportovní zařízení. Nově vzniklý Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude hospodařit s majetkem České republiky, včetně práv, se kterými hospodařily okresní úřady (vyjma majetku, který přechází na jiné subjekty). Úřad je odpovědný za závaz ky související s tímto majetkem a další závazky vzniklé z dosavadní činnosti okresních úřadů; přechází na něj vydávání potvrzení oprávněným osobám a uplatňování práva státu na vydání věci v mimosoudních rehabilitacích, kontrola organizačních složek příspěvkových organizací státu a státních podniků. Soustava krajských, okresních a městských hygienických stanic se mění v souvislosti s reformou veřejné správy. Hygienický dozor budou zajišťovat krajské hygienické stanice, které bude centrálně řídit a financovat ministerstvo zdravotnictví. Podléhat mu budou i zdravotní ústavy, působící v jednotlivých regionech. Zajišťovat budou hygienické služby pro krajské hygienické stanice, veřejnost a podniky. Pokud některá z obcí s rozšířenou působností nebude moci převzít agendy zrušených okresních úřadů, může dočasně pomoci i jiná obec. Dovolí to veřejnoprávní smlouva, kterou mohou mezi sebou obce uzavřít. Jde o mimořádný prostředek, který má český právní řád k dispozici právě pro tyto případy.

Leckdo si příští rok polepší

* Mzdy zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry stoupnou v průměru o sedm procent.

* Tarify pro odměňování pedagogů vzrostou o deset procent

* O osm procent se zvyšují požitky duchovních církví a náboženských společností.

* Vláda schválila zvýšení příplatků vojákům sloužícím v zahraničích misích z 3000 na 4000 dolarů (zhruba 90 000 až 120 000 korun).

* Důchody se zvyšují o čtyři procenta důchodcům, kterým byl důchod přiznán před 1. lednem 1996. Lidé, kteří dostali důchod po tomto datu, dostanou přidáno 3,8 procenta. Úprava znamená průměrné zvýšení důchodů o 215 korun měsíčně. Průměrný měsíční důchod stoupne zhruba na 7060 korun.

* Minimální mzda se zvýší o 500 korun, z 5700 na 6200 korun.

* Vyměřovacím základem pro rok 2003 u osob, za něž je plátcem pojistného na všeobecné zdravotní pojištění stát, je částka 3458 korun. Dosud na ně platil měsíčně 439 korun, nově to bude 467.

* Mezi pojištěnce, za něž pojistné hradí stát, mohou být zařazeni i lidé s trvalým pobytem na českém území, kteří sice dosáhli věku pro starobní důchod, nesplňují však podmínky pro jeho přiznání a nemají žádný příjem kromě důchodu z ciziny do 6200 korun.

BRAND24

* Lidé bez zdanitelných příjmů, kteří si sami platí zdravotní pojištění, budou měsíčně za pojištění platit místo dosavadních 770 korun 837 korun.

* Platy ústavních činitelů zůstanou letos zmrazeny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).