Menu Zavřít

Univerzita obrany spolyká ročně miliardu korun

11. 8. 2013
Autor: archiv

Univerzita obrany chce šetřit, vysílá ale rozporuplné signály. Potřebuje vůbec armáda speciální vysokou školu? V září to bude devět let, co se české vojenské vysoké školy sloučily do Univerzity obrany (UO).

Tehdy se říkalo, že nová instituce přinese kvalitnější vzdělání a finanční úspory. Z oficiálních projevů se zdá, že plní svůj účel a vychovává armádě kvalifikovaný personál. Podrobnější náhled ale vyvolá několik otázek. Například zda musí vojenská univerzita opravdu každoročně spolykat ze státního rozpočtu kolem jedné miliardy, jestli neslouží tak trochu jako personální skladiště, nenabízí zbytečně pohodlnější cestu pro získání titulu za státní peníze, a suma sumárum, jestli má tato instituce vůbec opodstatnění. Pochybnosti jsou o to víc namístě v těchto měsících, kdy se univerzita chystá vybudovat multifunkční areál za 400 milionů korun a zřídila kvůli tomu i novou, štědře placenou funkci.

Na to, že Univerzita obrany slouží tak trochu jako trafika, nepřímo upozornil ministr obrany Vlastimil Picek, když ke konci dubna odvolal z funkce tehdejšího náměstka pro personalistiku Michaela Hrbatu (ODS). Nucený odchod bývalého poslance se očekával, s novým ministrem si nebyli příliš sympatičtí. Důvody ale mohly být i jiné. Týdeník Euro už několik měsíců předtím upozornil na nesoulad mezi Hrbatovými příjmy ve veřejných funkcích a výdaji za nemovitosti, jež několikanásobně převyšovaly úhrn jeho mezd v daném období. Náměstek nebyl ochotný své zdroje specifikovat a zároveň popíral jakékoli nelegální financování svých bytů. Picek každopádně Hrbatovo odvolání přesně nezdůvodnil a jmenoval na jeho místo Lenku Ptáčkovou Melicharovou.

Nová funkce jako náplast

Hrbata ale neměl přijít úplně zkrátka. Zrušení jeho facebookového profilu a zamrznutý přísun aktualit na osobní webové stránce sice naznačovaly, že aspoň přechodně rezignoval na svůj aktivní politický marketing, finanční zázemí srovnatelné s náměstkem mu ale zůstalo. Pod svá křídla si Hrbatu potichu vzala právě Univerzita obrany, tedy instituce, jež pod něj na ministerstvu dříve spadala.

Nebylo to přitom úplně jednoduché. V úvahu nepřipadala žádná vysoká akademická funkce, o ni by totiž musel hlasovat univerzitní senát, Hrbata navíc nepůsobil jako pedagog. Způsob se ale našel – rektor univerzity jej od 1. června jmenoval svým „zástupcem pro investiční rozvoj“. Takový post je kuriózní sám o sobě, u klasických univerzit bychom jej marně hledali. Univerzita obrany už navíc jednoho zástupce rektora má. Od roku 2004 v této funkci parkuje plukovník Josef Trojan, bývalý velitel speciální brigády v Prostějově. Mimo to univerzita drží také standardní akademické funkce, včetně čtyř prorektorů nebo kvestora.

V tomto ohledu nepřekvapí, že se jmenování nového zástupce rektora obešlo bez tiskové zprávy nebo jen aktuality na veřejně přístupném webu školy, ačkoli to bývá při podobných příležitostech pravidlem. Záhadou bylo zpočátku také obsahové vymezení nové funkce. Ministerstvo obrany teprve na dotazy týdeníku Euro potvrdilo, že Hrbata se má v první řadě starat právě o projekt multifunkčního univerzitního centra.


Kompletní text naleznete v aktuálním čísle týdeníku Euro


Čtěte také:

Univerzita obrany má laboratoře za 94 milionů, otestují neprůstřelné helmy

BRAND24

Armáda chce jiné zásobníky, než si nadiktovala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).