Menu Zavřít

Unipetrol slaví rekord: čistý zisk loni navýšil na 8 miliard

26. 1. 2017
Autor: čtk

Petrochemický holding Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 13 procent. Tržby společnosti naopak klesly o 21 miliard na 87,81 miliardy korun. Uvedl to mluvčí firmy Pavel Kaidl. Z předloňského zisku Unipetrol vyplatí dividendy za více než miliardu korun.

Analytici uvedli, že výsledky firmy překonaly očekávání trhu. Shodují se, že je pozitivně ovlivnilo především obnovení výroby v odstavených provozech a další pojistné od pojišťoven v souvislosti předloňským požárem v etylénové jednotce firmy v Záluží u Litvínova.

„Celkově výsledky hodnotíme pozitivně. Obnovení provozu etylenové jednotky v Záluží u Litvínova a rafinérie v Kralupech nad Vltavou vedlo k výraznému nárůstu objemu zpracované ropy o čtvrtinu a stejně tak i ke zvýšení míry využití kapacit na 90 procent,“ sdělil analytik Patria Finance Ondřej Koňák.

Generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski uvedl, že firma loni investovala téměř 11 miliard korun do modernizace a rekonstrukce výrobních technologií, zejména do stavby nové polyetylenové jednotky. „Tyto investice jsou základem pro další rozvoj Unipetrolu v budoucnosti,“ dodal.


Kdo dodá letecký petrolej do státních rezerv. Přečtěte si:

Letecký petrolej dodá do státních rezerv Unipetrol, benzin MOL

Na snímku přečerpávací stanice Čepro v Kloboucích u Brna


Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií pak podle webu firmy vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

BRAND24

Zástupce Paulinino Limited Pavel Muchna dnes obvinil PKN, že Unipetrol dlouhodobě systematicky tuneluje. Kritizoval mimo jiné loňskou koupi neratovické společností Spolana, kterou Unipetrol koupil zpět od polské firmy Anwil. Uvedl, že pokud by provoz Spolany byl výhodný, PKN by ji nechal v portfoliu Anwilu, který stoprocentně vlastní. Firma místo toho podle něj prodala neratovickou firmu Unipetrolu, aby se „podělila“ o ztráty Spolany s jeho menšinovými akcionáři. Vedení Unipetrolu obvinění odmítlo.


Přečtěte si, jaké problémy měl Unipetrol s technickou jednotkou:

Unipetrol obnovil výrobu v poškozené jednotce. Oprava stála čtyři miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).