Menu Zavřít

Unikátní robot Jetty čistí klimatizaci

9. 8. 2013
Autor: Archiv Profit

Společnost Neovision jako první na světě vyvinula aplikaci pro běžný stolní skener, která umí snímat dokonce oboustranné Braillovo písmo. Nyní tato česká firma přichází s další světovou premiérou.

V sídle společnosti Neovision v Praze-Modřanech se ozývá téměř neznatelný vibrující zvuk. Vzápětí se z ústí široké trubky, kterou tu technici na ukázku instalovali, začne pomalu vynořovat něco, co vzdáleně připomíná obrovského kovového brouka. Ve skutečnosti jde o robota, který dostal do vínku jméno Jetty. Ten umí jako první stroj na světě čistit chytrým způsobem přímo zevnitř klimatizační potrubí.

Jetty je novým patentovaným vynálezem ryze české společnosti Neovision, která již několikrát prorazila do světa se špičkovými technologiemi založenými na vědeckém výzkumu. „Na Jettyho máme v Česku patent, který ochraňuje celkem 16 jeho jednotlivých dílů. V současnosti jsme v patentovém řízení také pro celou Evropskou unii a Spojené státy americké,“ říká Petr Palatka, ředitel a spolumajitel společnosti.

„Prototyp robota jsme dokončili už v roce 2009 na objednávku pro jednoho našeho klienta. Protože se Jetty velmi osvědčil, rozhodli jsme se, že zkusíme rozjet jeho sériovou výrobu. Naším současným cílem je vyrábět až deset kusů ročně,“ pokračuje Palatka.

Robot je ojedinělý v tom, že dokáže vyčistit klimatizaci zevnitř, a to v nejrůznějších velikostech i tvarech trubky. „Dosud se klimatizace prostě nečistila nebo bylo nutné ji kvůli vyčištění celou demontovat. Naopak Jetty potrubí vyčistí přímo ve zdi a klimatizace pak hned může dál fungovat,“ vysvětluje podnikatel.

Robot se v trubkách zapře několika pojízdnými pásy a tryskou začne stříkat na nečistoty suchý led o teplotě -78 °C. Nečistoty okamžitě „zchřadnou“, opadají a jsou odsávány ven směrem od robota. Ten se pomalu posouvá potrubím dále a takto dokáže vyčistit v průměru až 110 metrů čtverečních za dvanáctihodinovou směnu. Přitom zvládá nejrůznější záhyby potrubí a průměr trubek od 36 až do 130 centimetrů.

Pomůže nová evropská směrnice

Neovision cílí především na specializované firmy, které nabízejí čištění pro koncové klienty. Dalším okruhem potenciálních kupců jsou firmy, které se zabývají správou nemovitostí. Cena Jettyho se pohybuje v rozmezí od 70 do 130 tisíc eur podle velikosti robota a podle dodaného příslušenství. Prodeji by mohla pomoct nová norma a směrnice vydaná nedávno Evropskou komisí. Ta v roce 2011 zpřísnila požadavky na kontrolu a čistotu klimatizace a mnoho budov teď bude muset své klimatizace začít pročišťovat.

Jetty už sklidil sérii pochval od odborné veřejnosti. V roce 2010 ho ocenila porota soutěže Nejlepší spolupráce roku, která zohledňuje součinnost vědy a soukromých firem. V roce 2011 dostal zlatou medaili na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. V současnosti Neovision předvádí Jettyho také při svých klientských dnech přímo v sídle firmy.

„Jetty má opravdu světový potenciál. Proto jsme ho také jako první z našich produktů nechali patentovat, přestože je to nákladné. Také jsme zaměstnali zkušeného obchodníka, rodilého Angličana, jehož úkolem je komunikace se zákazníky ve světě,“ vysvětluje Petr Palatka.

První skener pro slepce

Jetty není prvním majstrštykem pražské firmy. Podnik stavěl na vyspělé technologii už od svého vzniku v roce 1995. Tehdy Neovision založilo několik vědců, kteří se zaměřovali hlavně na optiku, kybernetiku a počítačové aplikace pro zpracování obrazu.

Už v roce 1997 firma vyvinula jako první na světě program, která umožnila plochým skenerům načítat i texty psané v Braillově písmu pro nevidomé. Mezi další špičkové produkty Neovisionu patří měřicí systém pro robotické stanice, které svářejí díly do automobilů.

Firma dělala dosud především jednotlivé zakázky šité přesně na míru zákazníkům, mezi které patří například firmy Škoda Auto, Preciosa, Siemens či AVX Lanškroun. Jetty je prvním projektem, se kterým chce společnost zkusit sériovou výrobu.

Neovision měla loni obrat zhruba 22 milionů korun a práci dává zatím necelým dvěma desítkám zaměstnanců. Už od svého vzniku však výrazně staví také na spolupráci s univerzitním prostředím, především s Českým vysokým učením technickým v Praze.

„Podílíme se například na projektu Centrum aplikované kybernetiky, kde figuruje celkem 17 firem a institucí z celé České republiky. Na univerzitě také hledáme mladé talentované studenty. Spolupracujeme s nimi už během studií a někteří k nám po dokončení vysoké školy rovnou nastupují do zaměstnání. Na volném trhu je totiž obrovský problém najít kvalifikované pracovníky.

Například mám obavu, zda – pokud poroste zájem o Jettyho a budeme navyšovat výrobu – najdeme dostatek potřebných techniků,“ konstatuje Petr Palatka. Neovision přitom spolupracuje s desítkami subdodavatelů, kteří dodávají firmě podle technické dokumentace jednotlivé díly pro Jettyho. Finální kompletaci si ale zajišťuje společnost sama.

Podnikatel Petr Palatka, který je sám absolventem oborů kybernetika a robotika na ČVUT, symbolicky ztělesňuje propojení vědeckého výzkumu a jeho uplatnění v praktickém byznysu. Peníze z případného komerčního úspěchu Jettyho mohou podle něj zase zpětně podpořit další výzkum v Česku. „Je na čase, abychom ukázali, že Česká republika už dávno není jen nějakou lacinou montovnou,“ shrnuje podnikatel.


Kdo je Nejlepší spoluprací roku?

Firma Neovision a její robot Jetty byly již dříve oceněny mimo jiné v soutěži Nejlepší spolupráce roku. Ta je určena pracovním týmům vysokých škol, vědeckých a výzkumných institucí a inovativním firmám. V porotě i letos zasednou přední čeští vědci i zástupci významných podniků, kteří zhodnotí nejúspěšnější příklady spolupráce mezi výzkumnou a firemní sférou.

BRAND24

Nově se zaměří také na nejlepší přenos výsledků výzkumu do praxe. Vítěz hlavní kategorie získá odměnu 100 tisíc korun. Zvláštní ocenění přihlášeným projektům udělí Technologická agentura ČR a Czech ICT Alliance. Vítězům letošního ročníku budou předány ceny na slavnostním vyhlášení na konci září v Praze.

Uzávěrka soutěže, kterou organizuje Sdružení pro zahraniční investice AFI a Americká obchodní komora v ČR, je 23. srpna. Více informací najdete na webové adrese www.spolupraceroku.cz.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).