Menu Zavřít

Únik tajných dat přiznán

19. 10. 2007
Autor: Euro.cz

BIS Mgr.

BRAND24

Jiří Lang, ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS), potvrdil únik tajných informací. Data prý vynesl bývalý pracovník BIS, o čemž informoval předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD). BIS se o úniku dat dozvěděla po dvou letech a učinila již kroky k nápravě. Ke zneužití informací údajně nedošlo.
Zpráva o úniku informací se na veřejnost dostala minulý týden. Média zveřejnila, že z ekonomického odboru kontrarozvědky unikly tajné informace včetně seznamu spolupracujících osob. Krátce nato ředitel služby Lang požádal o jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS. Předseda komise Tejc a předseda sněmovního podvýboru pro zpravodajské služby Jan Klas (ODS) již dříve uvedli, že pokud informace tajné služby byly opravdu vyzrazeny, měl by Lang zvážit rezignaci. Příští týden by měl před komisí vystoupit premiér Mirek Topolánek, jemuž tajná služba jako předsedovi vlády podléhá (více o BIS na straně 60).
Dle zprávy ČTK z minulého pátku se údajně na budovu BIS během čtvrtečního jednání sněmovní komise střílelo, sdělil poslancům Lubomír Zaorálek (ČSSD), který prý má takové informace. Zároveň požádal ministra vnitra Ivana Langra (ODS) o vysvětlení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).