Menu Zavřít

Unie uvažuje o provázání energetiky s Ruskem

12. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Budoucí dohoda mezi Unií a Ruskem má pokrýt všechny druhy energií a vést k plné integraci energetického trhu Evropské unie a Ruské federace. Měla by být vyvážená, spravedlivá, nediskriminační a výhodná pro obě strany.

Její vyjednání a uzavření je jedním z klíčových bodů návrhu zahraniční energetické politiky, který předloží vysoký představitel Unie Javier Solana a komisařka Benita Ferrerová-Waldnerová unijnímu summitu 15. června.

Návrh předkládá možnost vybudovat jednotný energetický trh uvnitř Unie a pak ho rozšířit na sousední země. Ty by potom sdílely stejné regulační principy a dodržovaly stejná ekologická a tranzitní pravidla. Ve vztahu ke vzdálenějším partnerům by Unie prosazovala reciprocitu v otevírání trhů, vzájemné respektování tržních podmínek, nediskriminaci, konkurenci a průzračnost.

BRAND24

Zahrnuje dále takové kroky jako usnadnění investic do plynových a ropných nalezišť a systémů dopravy zejména v severní Africe, v oblasti Kaspického moře či na Blízkém a Středním východě. Klade důraz na Turecko jako klíčovou tranzitní zemi pro plyn i ropu. Navrhuje vést intenzivní dialog s velkými spotřebiteli (USA, Japonsko, Čína, Indie), a to hlavně o společných pravidlech chování na světovém trhu a také o energetických úsporách a životním prostředí.

Mezi deseti základními principy, které zpráva obsahuje, je dále uveden například vznik mezinárodního režimu dodávek obohaceného uranu. Dále rozvíjení a sdílení strategických zásob ropy a plynu či prosazování obnovitelných energetických zdrojů v celosvětovém měřítku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).