Menu Zavřít

Unie nám kvůli povodním zvýší subvence

16. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Evropská komise má tento týden oznámit zvýšení prostředků pro fond Sapard Místo dosavadní poloviny stačí české straně zajistit čtvrtinu peněz na podporu projektů v programu Sapard. Zbylé tři čtvrtiny doplatí Evropská unie. Druhá vlna přijímání žádostí o poskytnutí finanční pomoci z programu Sapard proběhne od středy 25.

Evropská komise má tento týden oznámit zvýšení prostředků pro fond Sapard

Místo dosavadní poloviny stačí české straně zajistit čtvrtinu peněz na podporu projektů v programu Sapard. Zbylé tři čtvrtiny doplatí Evropská unie.

Druhá vlna přijímání žádostí o poskytnutí finanční pomoci z programu Sapard proběhne od středy 25. září do středy 6. listopadu - do 12 hodin. Tuto zásadní zprávu pro žadatele o peníze z programu Sapard minulý týden potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa. „Vedení Agentury Sapard předpokládá, že smlouvy s vybranými příjemci pomoci se budou podepisovat během února 2003. Pro žadatele je připraveno téměř 1,3 miliardy korun,“ doplnil mluvčí ministerstva. Evropská komise oznámila, že tento týden rozhodne o zvýšení prostředků v rámci programu Sapard pro rozvoj venkova v České republice a na Slovensku, aby tak pomohla zemědělcům v oblastech postižených povodněmi. Evropská unie vyplácí v rámci programu Sapard deseti kandidátským zemím ročně celkem 530 milionů eur. EU poskytuje zemědělcům (ale nejen jim) z bývalých komunistických zemí padesát procent finančních prostředků potřebných pro vybrané projekty - zbývající část pomoci je záležitostí jednotlivých vlád. Po rozsáhlých záplavách ve střední a východní Evropě však podle agentury ČTK vyzvala komise ke zvýšení svého podílu v programu Sapard na 75 procent v ČR a na Slovensku, aby tak ulehčila vládám, které se potýkají s povodňovými škodami. Evropská komise bude na svém setkání, které se uskuteční 18. září, rozhodovat rovněž o vytvoření Evropského fondu pro nápravu důsledků přírodních katastrof. Projekty financované programem Sapard by tak měly být finacovány podle původních představ EK a kandidátských zemí.

Příjem žádostí začne příští týden

Po dobu šesti týdnů bude sedm regionálních pracovišť Agentury Sapard v Praze, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Olomouci a Opavě přijímat žádosti o poskytnutí podpory z programu Sapard spolu s projekty a všemi potřebnými náležitostmi.

Podmínky druhého kola programu Sapard

Lze předkládat žádosti v rámci těchto opatření:

* Investice do zemědělského majetku

* Zlepšování zpracování a marketingu zemědělských produktů a produktů rybolovu

* Zlepšování struktur pro kontrolu kvality, kvalitu potravin a ochranu spotřebitele

* Meliorace a pozemkové úpravy

* Obnova a rozvoj vesnic a venkovské infrastruktury

CONTENT24

* Rozvoj a diverzifikace hospodářských činností, zajišťující rozmanitost činností a alternativní zdroje příjmu

PRAMEN: MZE, FOTO: PETR VRABEC

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).