Menu Zavřít

Umíme se rozhodnout?

21. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Je lépe problém řešit, než od něj utíkat

Rozhodování je pro většinu z nás bolestivý proces. Rozhodnout se správně v době krize je ještě těžší, než když se daří. Zoufalství přináší zoufalé výsledky. Musíme rozhodnout včas a rychle, jinak světla ujíždějícího vlaku mizí v tunelu. Přesto je dobré nadechnout se, dopřát si trochu času a snažit se přemýšlet pozitivně.
Měli bychom si uvědomit, o čem vlastně rozhodujeme. Je příčinou problémů nedostatek peněz, ekonomická krize nebo stagnující byznysový model? Čeho vlastně chceme dosáhnout? Má být výsledkem více peněz na účtu, lepší vztah k zákazníkům, posílení našeho týmu? Je třeba se zamyslet nad tím, zda krátkodobé řešení akutního problému nepřinese větší problémy v budoucnosti. Ohrozit dlouhodobou stabilitu firmy unáhleným propouštěním, výprodejem nebo omezením rozvoje se časem obrátí proti nám. Je dobře si uvědomit, že jsme to my, kteří ponesou důsledky svého rozhodnutí. Rozjetý vlak lze těžko zastavit, i fungující firmu mohou náhlé a neuvážené změny směru přivést na pokraj katastrofy.
Okamžik rozhodnutí může posloužit k uvědomění, jak jsme „naprogramováni“. Je naše chování jen reakcí na změnu, nebo je proaktivní? Zachováváme stále stejný postup, nebo přemýšlíme o nových možnostech? Je lépe problém řešit, než od něj utíkat. Možná je dobré se s někým poradit a nebýt uzavřen do sebe. Větší odstup od detailů a pohled zvenku nám může pomoci. Nemusíme jen kopírovat rozhodnutí z minulosti, ať již svých nebo někoho jiného. Nezapomeňme také na to, že výsledek jakékoli akce závisí na detailech jejího provedení, a ty je třeba pečlivě naplánovat. Otevřená a správná komunikace s účastníky celého procesu je nezbytnou podmínkou kýženého výsledku.
Na závěr pár axiomů. Pokud jste se rozhodli špatně, neplačte nad rozlitým mlékem. Místo slz si odneste poučení pro příště. Splete se každý a školné bohužel něco stojí. Zpětná analýza celého procesu vám může příště spousty peněz, času a trápení ušetřit. Rozhodnout se uvážlivě neznamená se rozhodnutí vyhnout. Chyby jsou levnější než alibismus.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).