Menu Zavřít

Ukrajinská ekonomika je stále ocelová

3. 5. 2011
Autor: profit

Po výrazném propadu v 90. letech znamenal příchod nového tisíciletí pro ukrajinskou ekonomiku výrazný boom. V období 2000–2008 dosahoval průměrný roční růst HDP nadprůměrných sedm procent.

Ukrajinská ekonomika je stále ocelová

Foto: Profimedia.cz

Studená sprcha ale přišla s globální ekonomickou krizí v roce 2008 a zejména v roce 2009, kdy se HDP propadl o hrozivých 15 procent. Oživení světové ekonomiky v roce 2010 sice přineslo i postupné znovunastartování ukrajinského růstu, nicméně Ukrajina nadále zůstává závislá na finanční pomoci Mezinárodního měnového fondu.

Růst po roce 2000 byl tažen zejména externími a do značné míry krátkodobě působícími faktory. Mezi pozitivní kroky patří v prvé řadě vstup Ukrajiny do WTO a s tím spojené tržní reformy. Hospodářství také profitovalo z příznivých směnných relací, když na jedné straně rostla cena nejvýznamnější ukrajinské exportní komodity – oceli, a na druhé straně se Ukrajině dařilo zachovávat až do roku 2009 příznivé ceny dovážených minerálních paliv.

Výrazným znakem ukrajinské ekonomiky je vysoký podíl hutnictví a ocelářského průmyslu, který představuje 27 procent celkové průmyslové výroby a který se podílí z více než 40 procent na vývozu. Rostoucí ceny oceli a silná poptávka nejprve pomohly ukrajinskému růstu v letech 2000 až 2008, ale jejich propad v důsledku světové finanční krize významně přispěly k celkové krizi ukrajinské ekonomiky.

Loni došlo k mírnému oživení. Pro letošní rok předpovídá MMF stejnou úroveň růstu jako v roce minulém, tedy 3,7 procenta. Na ukrajinské exporty bude negativně působit posilující měna hřivna. Nadále se předpokládá pokračování úsporných opatření, která se dotknou jak plánovaných investic, tak řady existujících subvencí a dotací. Stálou hrozbou zůstává také inflace, která se dlouhodobě pohybuje ve dvouciferných hodnotách.

CONTENT24

Silnými stránkami Ukrajiny jsou zejména její strategická pozice mezi Ruskem a Evropskou unií, významný vnitřní trh se 46,3 milionu obyvatel a poměrně levná a kvalifikovaná pracovní síla. O možnostech Ukrajiny svědčí i tvrzení Wikipedie u hesla Ukrajinská ekonomika. Podle této internetové encyklopedie dosahovalo HDP Ukrajiny v roce 1910 zhruba 7 procent HDP Spojených států, což bylo v té době přibližně na úrovni Nizozemska. Dnes však představuje ukrajinský HDP pouze jedno procento HDP Spojených států. Nezbývá tedy než popřát Ukrajině, aby svůj potenciál nepromarnila.

Autor je ředitelem odboru ekonomických analýz na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).