Menu Zavřít

Ukrajinců již přijíždí méně

17. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Ukrajinci do České republiky již nepřijíždějí tak masově jako v minulých letech. Získat na Ukrajině české vízum je totiž obtížné. Zájemci o práci si raději připlatí a jedou do Španělska, Itálie nebo Portugalska. Česko přestalo být na Ukrajině módou. Češi se na jejich místa nehrnou.

Kdo zastane jejich práci ve stavebnictví? Pravděpodobně zase cizinci. „Pracuji na výkopech. Děláme, jak je potřeba. Celé dny, včetně víkendů. Nemám tady rodinu, tak mi to nevadí. Aspoň uteče čas. Výplata je dobrá, posílám ji ženě domů. Na Ukrajině bych si ve své profesi nevydělal zdaleka tolik,“ řekl nedávno na BBC ukrajinský lékař, který v ČR pracuje třetí rok. Na ukrajinských dělnících parazitovaly nejrůznější mafie a kriminální živly. Jak sami Ukrajinci říkají, poměry se poněkud zlepšily. Pověstné bývaly například odjezdy autobusů Praha-Užhorod. Na autobusovém nádraží na Florenci řádil klan, který od cestujících vybíral nemalé částky z těžce vydělaných úspor, s nimiž oběti mířily za rodinami na Ukrajinu. Mafie, která je okrádala a vykořisťovala, již nevyvíjí tak intenzivní činnost. A také dělníků, pracujících načerno, se tu nepohybuje zdaleka tolik, co dříve. Ti, kteří mají pracovní povolení, již bydlí i pracují za důstojnějších podmínek než v polovině 90. let. Ti, kteří pracují načerno, si pochopitelně neplatí zdravotní pojištění. K lékaři se bojí, nechtějí na sebe upozornit. Přecházejí nemoce, neléčí si ani zlomeniny či těžká poranění. Tuberkulóza není výjimkou. Stojí jim to zato. Na Ukrajině si vydělají v přepočtu 500 korun měsíčně, tady desetkrát tolik.

BRAND24

Stavební podnikatel Pavel Vašíček tvrdí, že ukrajinští dělníci jsou na českém trhu zapotřebí, protože dělají práce, které čeští pracovníci nejsou ochotni dělat. „Pomocné, nekvalifikované a málo placené práce Češi dělat nechtějí, jsou raději na podpoře,“ tvrdí Vašíček, který má s Ukrajinci dobré zkušenosti. „Je mezi nimi spousta odborníků, vyučených lidí, někteří provádějí práce kvalitněji než čeští dělníci, tak nechápu, proč by tu neměli být.“

Miroslav Jelínek, funkcionář odborového svazu Stavba, je přesvědčen, že Ukrajinci jsou pro české dělníky nekalou konkurencí. „Jsou ochotni dělat za podstatně nižší mzdy a ostatním pak svazují ruce při kolektivním vyjednávání o mzdách. Když chceme jít s platy nahoru, zaměstnavatelé řeknou, že si najmou zahraniční dělníky,“ tvrdí odborář.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).