Menu Zavřít

Ukradené volby

22. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Velké koalice ODS a ČSSD útočí na radnice velkých měst

Očekávání se naplnilo a povolební vyjednávání o koalicích na radnicích velkých měst vytváří značně napjatou atmosféru uvnitř politických stran. A nejurputnější boj se vede samozřejmě o největší, šedesátimiliardový koláč pražského magistrátu, kde to v době uzávěrky tohoto čísla týdeníku EURO vypadalo tak, že vítězná TOP 09 skončí v opozici.
V Praze vše začíná a končí u personálních požadavků lídra TOP 09 Zdeňka Tůmy. Jasně totiž deklaroval, že není možné, aby v radě města zasedli znovu klíčoví lidé ODS. Těmi jsou především Rudolf Blažek, bývalý radní pro bezpečnost, Milan Richter, který měl na starost kromě jiného boj s korupcí, a další radní Pavel Klega. Pro ODS však taková partie není hratelná.
Nečasovo vedení ODS by rádo vyčistilo svou pražskou organizaci od lidí, kteří jsou odpovědni za pověst, již tato strana v hlavním městě v poslední době získala, a spolupráce s Tůmou by mu v tom mohla pomoci. Jenže vedení nemá v pražské organizaci dostatečný vliv. Klíčovou osobou, o niž se Petr Nečas momentálně v Praze opírá, je právě Rudolf Blažek, který je protiváhou Pavlu Klegovi a lidem kolem šedé eminence pražské organizace Tomáše Hrdličky. Blažek jediný je snad schopen dodat dostatek hlasů ke schválení koalice s Tůmou, kterou zbytek straníků nechce.

Pražáci si rozumějí

Pokud Tůma neakceptuje Rudolfa Blažka v radě hlavního města, bude to nejspíše znamenat odchod bývalého guvernéra České národní banky do opozičních lavic, protože na řadu přijde velká koalice mezi ODS a ČSSD. Tůma totiž nevystavil jen stopku některým lidem z ODS, ale i důležitým figurám ze sociální demokracie. A jelikož jde o okruh politiků kolem předsedy pražské organizace ČSSD Petra Hulínského, je velmi málo pravděpodobně, že by námluvy TOP 09 se sociální demokracií dopadly jinak než ty s ODS.
Ostatně vedení ČSSD podle informací týdeníku EURO o své podpoře velké koalici s ODS v Praze rozhodlo hned den po volbách, v neděli 17. října. Spolupráce těchto dvou stran v hlavním městě má svou historii, a přestože ODS v minulém volebním období vládla většinu času sama, nezůstali klíčoví sociální demokraté bez vlivu. Například Petr Hulínský podle propočtu Hospodářských novin ve firmách s majetkovou účastí města vydělal loni téměř sedm milionů korun hrubého.
Vysoce pravděpodobná velká koalice v Praze by měla nevyhnutelně důsledky pro vývoj v celé ODS. Vedení strany proto stále prosazuje variantu, podle níž by v radě zasedl s Tůmou Rudolf Blažek s Bohuslavem Svobodou. V takovém případě by se dal čekat především rychlý politický vzestup starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy, jenž byl v komunálních volbách ve svém obvodě mimořádně úspěšný a který je spojován s novou generací politiků ODS.

Lídři ze hry

Velká koalice by zároveň znamenala, že oba lídři – tedy jak Bohuslav Svoboda za ODS, tak Jiří Dienstbier ml. za ČSSD – buď zcela vypadnou ze hry a nebudou vůbec figurovat ve vedení hlavního města, nebo jim bude přisouzena okrajová role. Magistrát by se tím vrátil do doby, kdy ho ovládal Pavel Bém s Jiřím Paroubkem a kdy začala podstatná část skandálů, které ODS v Praze tak těžce poškodily. Nyní by rozdělení rolí vypadalo asi tak, že by primátorem byl Rudolf Blažek, protože ani Hrdlička bez něj své záměry zřejmě není schopen prosadit, a jeho prvním náměstkem Petr Hulínský. Místo by se v radě našlo jistě i pro Klegu a Richtera. Následovaly by patrně rovněž podstatné změny ve vedení pražské organizace ODS.
TOP 09 patrně na magistrátu přijde zkrátka, ale mohla by to být klíčová strategická prohra. Hlavní město je z hlediska voličské přízně rozhodujícím zdrojem hlasů pravice a rada města, který by vznikla výše zmíněnou dohodou, by byla těmito voliči zcela neakceptovatelná. TOP 09 by tak nakročila k získání dominantní pozice na pravici a ODS by mohla vstoupit do sice pomalého, ale velmi těžko zastavitelného procesu marginalizace. Možná proto TOP 09 příliš o primátorský post pro Tůmu nebojuje. A svou roli hraje i skutečnost, že nejschopnější muž strany Miroslav Kalousek nestojí o vnitrostranického protihráče formátu Zdeňka Tůmy.

BRAND24

V Brně se bojuje

Na první pohled zcela jiná, a přece podobná, je povolební situace v Brně. Tam podle oznámených jednání může primátorský řetěz vyfouknout Romanu Onderkovi z vítězné ČSSD koalice postavená na pravo-středovém půdorysu ODS, TOP 09 a lidovců. Takový scénář prosazuje lídr kandidátky ODS Robert Kotzian. Velká část strany však podobně jako v Praze preferuje velkou koalici s ČSSD. Jejím zastáncem je podle informací týdeníku EURO i místopředseda ODS a nejvlivnější osoba brněnské organizace strany Pavel Blažek, který se v tomto případě dostal do sporu se zbytkem stranického vedení. V Brně podle všeho vedení TOP 09 bojuje o koalici s ODS mnohem intenzivněji než v Praze. Městem se například šíří informace, že by v případě vytvoření velké koalice bez TOP 09 vyschl přítok peněz ze státní kasy.

Jinde většinou jasno

V ostatních městech je situace jednoduší, nicméně opět velkokoaliční. V Ostravě se pravděpodobně obnoví spojenectví sociálních demokratů s ODS, přestože ČSSD může vytvořit koalici i s KSČM a vládnout ve městě stejně, jako vládne v Moravskoslezském kraji. Jenže primátor Petr Kajnar má evidentně jiné preference a spolupráci s komunisty odmítá. V Pardubicích ztroskotala rodící se pravicová koalice na střetu ODS s místními volebními stranami Sdružení pro Pardubice a Pardubáci. Hlasy velké koalice ODS a ČSSD nicméně nestačí k ovládnutí zastupitelstva. Podobná situace je i v Liberci, kde stále vyjednává vítězná strana Změna pro Liberec s ČSSD a dalšími malými stranami. Vyjednávání jsou však komplikovaná, protože sociální demokraté by i zde preferovali koalici s ODS, ale obě strany mají příliš málo hlasů a musely by přibrat někoho menšího.
Naopak definitivně ze hry je ODS v Českých Budějovicích, kde vyhrálo hnutí Občané pro Budějovice bývalého primátora Juraje Thomy. Toho jeho rodná jihočeská ODS před časem odstavila a on nyní sestavuje městskou radu s TOP 09 a ČSSD.
Zcela jasná je rovněž velká koalice v Kladně a takřka jistá je v Plzni. Spolupráce dvou největších stran se ale evidentně rýsuje i v dalších velkých městech. Takový vývoj je výrazně v rozporu s přáním premiéra Petra Nečase, aby koalice na místní úrovni vznikaly bez sociálních demokratů. Tím spíše to jistě bude po několik příštích týdnů jitřit vztahy ve vládě, které jsou již tak dost napjaté.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).