Menu Zavřít

Ukňouraná kamera

12. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Střet mezi šéfem a tvůrci pořadů eskaluje

Otevřená válka. Tak lze popsat konflikt mezi generálním ředitelem České televize (ČT) Jiřím Janečkem a tvůrci pořadů stojícími mimo struktury Kavčích hor. Začala výroky filmařů o neprofesionálním řízení veřejnoprávního média a v tuto chvíli se nachází ve fázi tvrdých osobních výpadů.

Vrazili mi facku

Jiří Janeček počátkem prosince vystoupil na zasedání Rady ČT v Brně s emotivním projevem, jehož cílem byla obhajoba svého působení na postu ředitele a odvrácení kritiky filmařů. Jak prohlásil, televize se nemůže dál nechat bez reakce špinit od tvůrců, kterým poskytuje velký prostor k výdělkům. A rada mu halasně přitakala. Při obhajobě ovšem ředitel použil nepříliš šikovných argumentů. „Připadalo mi žinantní, když třeba Febio si od roku 1997 do roku 2004 přišlo v České televizi na 119,5 milionu korun. A já jsem tenkrát Fera Feniče v roce 2003 velmi slušně žádal, aby u Cestománie, která stála 340 tisíc na díl, a já jsem se dozvěděl, že ji dělá za 90 tisíc, slevil. Protože jsme prostě na tom byli špatně. A Fero se tak trošku asi nakrkatil, začal na nás dštít síru a přešel do jiné televize, kde se to také nakonec nevysílalo, protože to bylo drahé. A pak jsme se nedomluvili ani na Febiu, protože já jsem mu nechtěl okna v programu dávat zadarmo – nikdo je nedostával zadarmo – chtěl jsem symbolický poplatek. A pak vyšlo, že jsem největší lump a takové věci. Teď jsme udělali to, že budou příští rok okna Febia. Zase jsem tu tvář nastavil, aby mi Fero vrazil další facku. Oni plivají sami na sebe, když říkají, že vysíláme tristní program. Sakra, vždyť sedmdesát dva procent programu je naše původní produkce,“ torpédoval v projevu televizní tvůrce Janeček. Tvrdí také, že se autoři bojí o to, aby vůbec měli práci. A tak podle Janečka vypouštějí džina z lahve. „Ti lidé dostávají celkem velký prostor a nebudou nikdy spokojení. Možná by stálo za to, aby v jejich vyjádřeních bylo méně emocí a více faktů a aby ti lidé více přemýšleli, protože to je sebedestruující věc,“ dodal.

Nedůstojný ředitel

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, zejména ze strany obviněného Fera Feniče, který Janečka nešetřil. „Manipuluje s fakty a Radou ČT, dokonce lže a uboze nadbíhá lidské závisti. Na prosincové schůzi Rady ČT uvedl jako můj příjem celkový rozpočet výroby téměř 550 pořadů, mezi kterými nechybí ani celovečerní dokumenty. ČT k nim získala veškerá autorská práva navždy a bez omezení, která nevlastní ani od autorů u svých vlastních pořadů. Navíc tyto pořady patří k tomu nejefektivnějšímu, do čeho Česká televize v té době investovala, protože mají výjimečnou amortizaci – většina z nich byla mnohokrát reprízována a náklady se tím už dávno uhradily. To se u velké části vlastní tvorby ČT nedá prokázat,“ uvedl Fenič. Na argumenty o předraženosti Cestománie režisér namítá, že za Janečkem prezentovaných 90 tisíc se dají pořídit maximálně tři letenky do mimoevropských destinací, ale ne natočit půlhodinový cestopis pro hlavní vysílací čas a dva miliony diváků. Jako důkaz podle něj Janeček použil rozpočet, který měly první pořady, než se podařilo nalézt vhodný systém organizace natáčení ve vzdálených zemích. Poté byl rozpočet údajně samým Febiem o zhruba čtvrtinu snížen. „Poslední Janečkovo tvrzení je smutným svědectvím o charakteru nejvyššího zástupce naší největší veřejnoprávní instituce. Před Radou ČT prohlásil, že v minulosti mě osobně přemlouval k úpravě cen i pokračování spolupráce. Tímto prohlašuji, že s Jiřím Janečkem se osobně neznám, potkali jsme se v životě jedenkrát v přítomnosti jiných osob a pouze formálně pozdravili. Nikdy o ničem se mnou nejednal, nikdy neodpověděl na žádný z mých dopisů nebo mailů. Je s podivem, že si to nepamatuje ani Rada ČT, kterou jsem před dvěma lety dopisem informoval i o tom, jak ČT nakládá s našimi náměty a ignoruje jakékoliv nabídky ke spolupráci, přičemž námi nabídnutá témata později realizují jemu spřátelené firmy. Jiří Janeček je nedůstojným představitelem instituce povinně financované občany a sloužící k zachovávání naši národní identity, kterou on přetvořil ve svou karikaturu. Česká televize i po odchodu Janečka už jen velmi těžko znovu obnoví důvěru občanů a stejně těžko bude obhajovat svou další existenci,“ dodal Fenič. Podobně jako Feniče si vzal Janeček na paškál scenáristu a režiséra Břetislava Rychlíka. „Já vůbec nechápu, proč to udělal. Dostal se tím na neuvěřitelně tenký led, protože to je naprosté hausnumero. Na mě to působí jako atmosféra na ÚV KSČ v říjnu 1989,“ řekl týdeníku EURO Rychlík, který podobně jako Fenič poukazuje na Janečkovy klientelistické vazby.

Obraťte se na policii

Spřátelenými firmami jsou myšleny například společnosti RTA a Czech Info Jaroslava Berky, jehož lidé do ČT pronikli, nebo Frame100R syna někdejší programové ředitelky ČT Kateřiny Fričové Vojtěcha. Czech Info vyrábí pro ČT kritizovanou reality show Malá farma, v souvislosti s níž se řeší zásadní problém s účetním auditem. Podle informací týdeníku EURO se dokonce jedna ze zaměstnankyň brněnského studia odmítla pod audit, který dělala jiná společnost než nasmlouvaná ČT, podepsat a zvažuje podání výpovědi. „Já bych o tom nerad mluvil, protože Berka zažaloval všechny, kdo se k němu v tomto kontextu vyjadřovali,“ podotkl Rychlík. „Pokud má někdo relevantní důkazy pro svá nařčení, ať se s nimi, jak mu to ukládá zákon, okamžitě obrátí na policii. Výmysly a lži nemá smysl komentovat,“ opáčil na argumenty filmařů ředitel ČT. Jiří Janeček se ale již blíže nevyjadřuje ke zveřejňování cen za výrobu externích pořadů, které sliboval v prosinci na zasedání Rady ČT. „Generální ředitel řekl, že má záměr, který chce projednat v rámci otevřeného semináře v dubnu tohoto roku. Do té doby nemáme právní možnost s tím cokoliv dělat. Ten návrh u dříve uzavřených smluv vyžaduje souhlas smluvního partnera a bez něj nic zveřejnit nesmíme. Uvidíme, jak se ke snaze o požadovanou transparentnost tvůrci postaví,“ odpověděl na otázky týdeníku EURO mluvčí ČT Ladislav Šticha. Režisér Jiří Svoboda nahlíží na tuto konferenci značně skepticky. „Neudržíte-li si iniciativu, spláchne nás jakási konference v dubnu, kde ti hodnější a vstřícnější budou moci dokonce poprosit o slušné zacházení. Já osobně děkuji, nechci,“ napsal Svoboda v e-mailu svým kolegům, kteří proti Janečkovi před koncem roku iniciativně vystoupili. O odvolání Jiřího Janečka se spekuluje delší dobu. Naposledy se v kuloárech jeho možný konec v čele České televize datoval na jaro tohoto roku. Zatím ale ředitel sedí ve svém křesle pevně. A to i když se o situaci v ČT začal zajímat premiér Petr Nečas, který se nechal slyšet, že televize podle něj neplní svoji veřejnoprávní funkci.

Rozpočet prošel

BRAND24

Škrty v letošním rozpočtu České televize (ČT) pocítí dětští diváci a zkráceny budou i výdaje centra pro publicistiku a vzdělávání. Rada České televize minulý týden schválila vyrovnaný rozpočet na letošní rok s příjmy a výdaji 7,2 miliardy korun, což je o 100 milionů méně než loni. To jsou právě výše zmíněné škrty. Několik členů rady se přitom zdrželo hlasování a kritizovali vedení televize, že úspory nejsou dostačující. Generální ředitel televize Jiří Janeček předpokládá, že z reklamy ČT letos získá 480 milionů, o 50 milionů méně než loni. O osmnáct milionů poklesne výběr inkasa televizních poplatků, měl by činit 5,772 miliardy.

Naopak s nárůstem výnosů ČT počítá u sponzoringu, který by měl v roce 2011 přinést skoro 86 milionů, meziročně o 25 milionů více. Na vysílání sponzorovaných pořadů veřejnoprávní stanice hodlá vydělat více než 272 milionů korun, na teleshoppingu asi 80 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).