Úklady lepší brasserie

26. ledna 2010, 11:35 - Dana Langášková
26. ledna 2010, 11:35

Dříve vyhlášený podnik vyzařuje vysoké ambice a vzápětí selhává

Při pokusu vybavit si tuhle restauraci se nejprve vynoří pobryndaný stůl (ač bezubrusý) a hned nato hnijící salát. Nepěkná vzpomínka. Bohužel se vryla, i když zbytek nebyl tak špatný.
La Provence má připomínat typickou francouzskou brasserii, čili spíše jídelnu, kde to obvykle pěkně frčí. Vchod s filtrovacím stolečkem a pochvalné nálepky na skle však příchozím signalizují vyšší ambice (v suterénu se vskutku nachází útulnější restaurace s barevnými polštářky, a dokonce prý i se stejným jídelníčkem, my ale v touze po denním světle zůstáváme nahoře, k vlastní škodě, protože velikými okny nepěkně táhne). Přes poledne tu nabízejí sympatické expres menu, jež zahrnuje polévku či zmíněný salát, alespoň teoreticky bezvadný. Kromě „máslové ryby“ z menu testujeme i „tvrdý“ lístek – volíme cibulačku a boeuf bourguignon.
S povážlivě nakloněným umělým vánočním stromem v zádech se pouštíme do soupe à l’oignon neboli cibulačky, salát – prý okurkový s fetou – bude na naši žádost podán spolu s hlavním chodem. Krátce poté nám milý číšník přináší objednanou skleničku vína – dlužno říci, že kvalita za cenou značně pokulhává – košíček s bagetou a mističku aioli. Bledé pečivo je dosti ubohou náhražkou úžasných zlatavých „tyčí“, jež známe z Francie. Ostatně u vedlejšího stolu na to téma zrovna probíhá debata. Rodilý mluvčí rozvíjí téma freshly frozen baguette do téměř úplného (našeho) bezvědomí. Je ale fakt, že by si strávníci v podniku této kategorie zasluhovali cosi o poznání lepšího. Polévka je servírována v bílé misce s typickou reliéfní hlavou lvíčka, její povrch tvoří dozlata zapečená vrstva plátků bagety – nu ano, už ji tu máme zas – tentokrát se sýrem. Sama polévka má světle hnědou barvu, je poměrně hustá a chutná tak, jak má, totiž trochu nasládle po cibuli a navinule po víně. Potud všechno v pořádku. Bílý chléb ovšem zakrátko nasosal téměř veškerou tekutinu, což má za následek prakticky nerovný boj s nesmyslným množstvím bagety i roztaveného sýra, který nám liánovitě visí od úst. Na předjídlo je to zkrátka příliš hutné a sytivé, žádný div, že větší část, kterou představuje právě rozbředlý chléb, proto zůstává nedojedená. Cenu 185 korun neospravedlňuje vůbec nic – výrobní náklady jsou opravdu mizivé a přípravu by snad zvládlo i malé dítě; přidanou hodnotu zkrátka ne a ne nalézt… snad byla míněna jako odškodné kuchaři za slzy prolité při krájení cibule. Boeuf bourguignon je zato téměř bez chyby, na kostky pokrájené, do měkoučka udušené hovězí maso – dle želatinóznosti některých kousků zřejmě kližka – je výborné, sytě hnědá omáčka rovněž skvělá – chutná po červeném víně, karamelizovaných cibulkách, hovězím masu, slanině, žampionech a bylinkách. Všechny ingredience spolu dlouhým dušením vytvořily harmonický a – ano – úchvatný celek. Dokonale dokulata oškrábané brambory nám však připadají vodové, možná to bude druhem, jako chutné bychom je ale označit nemohly. Navíc je jich po francouzsku málo, což by nevadilo, kdyby naše bageta chutnala lépe. Takhle – jelikož je nám líto nechat vynikající sos na talíři – nám nezbývá než vzít zavděk už potřetí nedomrlou napodobeninou.
Sporému špalíčku ryby není co vytknout, bílé maso je chutné a správně konzistentní. Leží na bábovičce bramborové hmoty nazvané v jídelníčku kompot, jež patrně vznikla rozmačkáním brambor se smetanou a jarní cibulkou. Je povedeně ochucena, odhlédneme-li od přemrštěného množství pepře. Bylinková omáčka je pak cosi nazelenale krémového s lehkým nádechem jakési vegetace, možná estragonu? Vazkost sosu má každopádně vrch nad bylinnou složkou, nijak dramaticky to sice nevadí, jen to není v kontrastu k jemné rybě dost výrazné. Opečené cherry rajče a snítka rozmarýnu dodávají kreaci světáčtější nádech. Místo okurkového doprovodu však číšník s omluvou servíruje mix listových salátů – tím lépe, kvitujeme v duchu, k rybě se stejně hodí víc. Už od pohledu je však zeleň jaksi příliš obalena dresinkem, obsahuje i drobné kousky rajčat a spoustu cibule. Chutná ovšem pekelně. Na vině jsou jednak nepřebrané ohnilé lístky především baby špenátu a polníčku, hlavně však starý dresink. Jako byste ho nechali pár dní bez povšimnutí a pak ho z lítosti nad promrhanými surovinami předložili prvním prosťáčkům jako prvotřídní záležitost na bázi dijonské hořčice. Vždyť to lze odhalit už jen prostým čichem! Salát samozřejmě reklamujeme, následkem čehož se nám – nutno říct velmi zdvořile – dostává nového, „zaručeně čerstvého, madam“. A historie se opakuje, až to celé připomíná naše nedávné zápolení se spálenými borůvkovými lívanečky, které nám měli tu drzost předložit jinde. Budiž však obsluze ke cti, že nám za ten hnus nabídla kompenzaci v podobě opravdu dobrého dezertu, vlastně nejlepšího chodu, který jsme v La Provence zkonzumovaly. Byl to hořkočokoládový fondant (bábovička s tekutým vnitřkem, v našem případě spíše jen pružným) s doplňkem tří čerstvých malin v loužičce rudého sirupu a jakýmsi vzducholodi podobným kopečkem vynikajícího malinového sorbetu, spočívajícím na kopečku pražených drcených pistácií – krásně křupavých. I fondant je pašák, použitá čokoláda je opravdu kvalitní. Dezert, ač bezplatný, však nedokázal zastavit misku vah v jejím neúprosném klesání, přičemž k ne zcela dobrému dojmu jistě přispěla i podchlazenost sálu a docela dlouhé čekání na jednotlivé chody.
Za oběd platíme 1070 korun, což vzhledem k lokalitě není tolik, obsluha se velmi snažila, ale dojem už je bohužel pošramocený. Kdo ví, příště by to třeba bylo lepší, pokrmy z hlavního – večerního – menu znějí lákavě, jenomže chtělo by se nám riskovat? Tam, kde nám předloží něco nečerstvého či zkaženého, už prostě nechodíme. I z pudu sebezáchovy…

La Provence
Adresa: Štupartská 9, Praha 1-Staré Město
Tel.: 296 826 155
www.kampagroup.com Otevírací doba: 11.00–23.00
Druh kuchyně: francouzská Platební karty: všechny běžné
Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Španělsko, NZ, Austrálie, Chile
Cena vody: Mattoni 0,33 l: 55 Kč (litr: 165 Kč) Hodnocení restaurace:
jídlo 38 bodů z 50
servis 18 bodů z 20
nápoje 5 bodů z 10
prostředí 7 bodů z 10
Kvalita/cena 6 bodů z 10
Celkem 74 bodů ze 100

VALUE FOR MONEY 6/10

+ Dezert - Navrch huj, vespod občas fuj

Výběr z jídelního lístku: (obědové menu)
Soupe à l’oignon (cibulová polévka zapečená se sýrem a toastem) 185,-
Mušle vařené v krémové šafránové omáčce 295,-
Máslová ryba s bramborovým kompotem a bylinkovou omáčkou 165,-
Boeuf bourguignon (hovězí ragú se slaninou, cibulkami a baby brambůrkami) 285,-
Fricassée z telecích jater se slaninou, cibulí, bramborovým pyré a omáčkou ze zeleného pepře 395,-
Crème brûlée 195,- Tarte au chocolat au lait (lehký čokoládový koláč s crème fraîche) 165,-
Pain perdu aux fraises (francouzský toast s jahodami, šlehačkou a karamelem) 225,-

Výběr z vinného lístku : 2007 Reisten, Sauvignon Blanc, pozdní sběr 695,-
2006 Masciarelli, Cast. Di Semivicoli, Trebbiano d’Abruzzo DOC 1195,-
2004 Chablis Grand Cru, Valmur, Domaine Christian Moreau 3595,-
2006 Stapleton & Springer, Saint Laurent 1295,-
1994 Margaux, Chateau Margaux 17450,-
2002 Col d’Orcia, Brunello di Montalcino DOCG, Toscana 1795,-
2005 Miguel Torres, Gran Coronas Reserva, Penedès, Španělsko 1395,-

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče