Menu Zavřít

Udržitelnost projektu – cesta k získání dotace

21. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Operační program Podnikání a inovace podporuje projekty, které pomohou zvýšit konkurenceschopnost podniků v dlouhodobém horizontu. Proto musí účel projektů zůstat zachován i po jejich dokončení.

Autor: Profit

Přiznání dotace z evropských fondů a její následné proplacení na účet žadatele je velkou satisfakcí za čas strávený přípravou projektu a jeho následnou realizací. Převedením přislíbené částky na bankovní účet však celý projekt nekončí. Naopak, příjemce dotace musí dokázat životaschopnost svého projektu.

Dlouhodobé projekty

Životaschopnost neboli udržitelnost projektu je jednou z podmínek poskytovatele dotace. Operační program Podnikání a inovace v tomto není výjimkou. I tady platí, že všechny úspěšné projekty OPPI musí fungovat tak, jak byly popsány v žádosti, a to ještě minimálně tři až pět let po proplacení poslední části dotace.

Kritéria udržitelnosti jsou definována v Podmínkách poskytnutí dotace (dále jen „Podmínky“) každého programu. Obecně platí, že projekt musí po předem stanovenou dobu fungovat tak, jak je stanoveno v Podmínkách a popsáno v žádosti o dotaci. V praxi to znamená například zachovat dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek, jehož pořízení je zahrnuto do způsobilých investičních výdajů projektu, nebo třeba neukončit podnikatelskou činnost, při níž je využíván majetek financovaný z rozpočtu projektu. V případě malých a středních podniků po dobu tří let, u velkých firem pět let od ukončení projektu. U všech projektů spolufinancovaných z evropských fondů také platí podmínka archivace veškeré dokumentace projektu včetně jeho účetnictví po dobu minimálně deseti let od vyplacení poslední části dotace, avšak nejméně do doby tří let od uzávěrky OPPI (předpokládaný termín je 2020).

Už během sestavování projektu by žadatelé měli zvážit všechna možná rizika, která mohou zkomplikovat jeho fungování, a pokusit se předem najít řešení takových problémů. V případě, že podnikatel nebude schopen po dobu tří, respektive pěti let od proplacení dotace ze strukturálních fondů garantovat udržitelnost projektu tak, jak byla definována v Podmínkách, může na něm poskytovatel dotace vymáhat zpět přidělenou částku, buď v plné výši, nebo její část. Poskytovatel může také přistoupit k udělení sankcí za porušení pravidel.

Nezbytná kontrola

Plnění kritérií udržitelnosti projektu monitoruje poskytovatel dotace při pravidelných kontrolách, které jsou definovány v Podmínkách. Informace o stavu projektu získává poskytovatel dotace z monitorovacích zpráv a během kontrol realizace projektů, které provádějí kontrolní orgány různých úrovní.

Jejich úkolem je ověřit, jak příjemce dotace dodržuje podmínky stanovené poskytovatelem. Kontrola může proběhnout během realizace projektu i po jeho ukončení (popřípadě po ukončení etapy projektu).

Kontroly odhalí, zda realizace projektu odpovídá Podmínkám a skutečnostem, které žadatel uvedl v žádosti o platbu. Veškeré závady a nedostatky v dokumentaci projektu je nutno odstranit v kontrolorem stanoveném termínu.

Výsledkem kontrol může být i předčasné ukončení některých projektů, které neplní cíl, pro který byly určeny. V takovém případě může být zahájeno vymáhání sankcí v podobě odebrání celé částky dotace, popřípadě její části.

BRAND24

Konzultace jistotou

Vyhnout se výše uvedeným nepříjemnostem je jednoduché. Stačí, aby příjemci dotace veškeré odchylky od původního projektového záměru konzultovali se zodpovědnými orgány, v případě OPPI s přiděleným projektovým manažerem nebo s příslušnou regionální kanceláří agentury CzechInvest. Konzultace se zkušeným odborníkem může minimalizovat škody a zvýšit šance na úspěšné zvládnutí celého projektu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).