Menu Zavřít

Události týdne

1. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Na mimořádném vládním zasedání byl do funkce eurokomisaře schválen dosavadní velvyslanec ČR v EU Pavel Telička. Stalo se tak po odstoupení původního kandidáta Miloše Kužvarta. Část opozice vyčítá Teličkovi přílišnou vstřícnost vůči EU, lidovci s Teličkovým jmenováním nesouhlasí pro jeho někdejší členství v KSČ.

ZA KUŽVARTA TELIČKA (čtěte na straně 10) V KVĚTNU PŘIJDE ZDRAŽENÍ

Po mnohahodinových debatách schválila sněmovna nový zákon o dani z přidané hodnoty. Přesuny zboží a služeb ze snížené do základní sazby pocítí domácnosti i podnikatelé.

(čtěte na straně 8, 12-14)

PŘÍSNĚJŠÍ HRANICE SE SLOVENSKEM

České úřady se připravovaly na hromadný příchod slovenských Romů, kteří se bouří proti plánovanému snížení sociálních dávek. Na česko-slovenských hranicích panuje přísnější režim, zatím se však nikdo z nespokojených Romů o jejich překročení nepokusil. Ministr vnitra Stanislav Gross je opozicí osočován, že chce mezi Jablunkovem a Břeclaví spustit novou železnou oponu.

(čtěte na straně 11)

SKANDÁL VE SNĚMOVNĚ

Dolní komoru českého parlamentu ochromila aféra podvodného hlasování. Vyšlo najevo, že kdosi neznámý hlasoval za nepřítomného poslance Petra Kotta pro zamítnutí klíčového zákona o dani z přidané hodnoty a posílil tím šance opozice smést návrh se stolu. Viník nalezen nebyl. Poslanec Kott, který se na hlasování nedostavil kvůli opilosti, prohlásil, že půjde na léčení.

**SPEDITÉŘI STÁVKUJÍ

BRAND24

Spediční firmy přestaly před víkendem odbavovat kamiony a nevystavovaly ani celní záruky na náklad. Protestovaly tak proti ztrátě pracovních míst po vstupu do EU. Stát jim finanční kompenzace odmítá přiznat a připomíná, že o vstupu do EU věděly už dlouho. Nabízí jim však rekvalifikace. n

(čtěte na straně 6)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).