Menu Zavřít

UDÁLOSTI TÝDNE

24. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Lidem, kteří se narodili po roce 1965, by se měli v okamžiku jejich odchodu do důchodu vypočítávat penze podle nového systému. Ten chce současná vládní koalice připravit a nechat schválit do příštích voleb. Koaliční trojka chce prosadit tzv.

KOALICE SE DOHODLA NA PENZIJNÍ REFORMĚ

švédský penzijní model, založený na individuálních účtech každého občana - výše „úspor“ na těchto účtech bude klíčová při výpočtu penzí. Zvýšit by se měla zásluhovost, tj. zásada „za větší mzdy (a tedy vyšší odvody) vyšší penze“. Přitom by se v rámci modelu měly garantovat i minimální penze pro všechny - zatím se uvažuje o 1,2 násobku životního minima.

DINOSAURUS NA ČESKÉM ÚZEMÍ

V okolí Kutné Hory nalezl amatérský archeolog zkamenělinu levé stehenní kosti dinosaura. Na kosti jsou zřetelné zářezy od zubů pravěkých žraloků. Jde o první nález podobného druhu v české paleontologii.

PŘEDVÁNOČNÍ BOOM ZAČÍNÁ

Výsledky obchodních společností už dnes naznačují, že o letošních Vánoce budou lidé utrácet, a to možná rekordním způsobem. Už v září stouply maloobchodní tržby o více než 9 %, raketové nárůsty hlásí banky pro sféru spotřebitelských úvěrů a stejně dobře jsou na tom i firmy specializované na splátkový prodej. Právě velmi snadný přístup k úvěrům, jejichž popularita i přes relativně vysoké úročení stále stoupá, stojí v pozadí vánočního prodejního boomu, který začíná už v této době. Druhým faktorem jsou negativní očekávání spojená s úpravami některých daní v roce 2004, které povedou k vzestupu cen řady produktů.

BRAND24

KLAUS A CHENEY SE SHODLI

ČR a USA nejsou velkými přívrženci vytváření společné obrany Evropské unie. Řekl to český prezident Václav Klaus, který se ve Washingtonu setkal s americkým viceprezidentem Richardem Cheneyem. Pokud jde o společnou evropskou obranu, český prezident Cheneyeho ujistil, že na ni mají ČR a USA zhruba obdobný názor.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).