Menu Zavřít

Události

28. 4. 2003
Autor: Euro.cz

* Obnovit dobrou pověst Českého statistického úřadu chce jeho nový předseda Jan Fischer, kterého do funkce jmenoval prezident Václav Klaus. Fischerova předchůdkyně Marie Bohatá rezignovala kvůli chybným údajům v loňské obchodní bilanci.* Zpřísněný postup při vydávání víz zavedlo velvyslanectví USA v Praze.

* Obnovit dobrou pověst Českého statistického úřadu chce jeho nový předseda Jan Fischer, kterého do funkce jmenoval prezident Václav Klaus. Fischerova předchůdkyně Marie Bohatá rezignovala kvůli chybným údajům v loňské obchodní bilanci.

* Zpřísněný postup při vydávání víz zavedlo velvyslanectví USA v Praze. Opatření souvisí s nárůstem světového terorizmu. Každý z žadatelů se bude muset dostavit k osobnímu pohovoru s úředníkem ambasády.

* Spor mezi prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou neutichl ani po společné schůzce obou ústavních činitelů. Klaus vytýká Svobodovi zkreslené a nactiutrhačné výroky, které na adresu Klause a jeho vztahu k EU uvedl před novináři.

* Bývalý prezident Václav Havel si otevírá kancelář ve Voršilské ulici v centru Prahy. Pronajal si ji od svého přítele Karla Schwarzenberga. Poslanci zřejmě přiznají bývalému prezidentovi měsíční rentu ve výši 50 tisíc korun, 30 tisíc korun na pronájem kanceláře a 20 tisíc na plat pro asistenta.

* Ministryně zdravotnictví Marie Součková požádala soud o zbavení mlčenlivosti o okolnostech případu firmy Diag Human. Tato firma dostala od státu 326 milionů korun jako odškodné za zpochybnění dobrého jména počátkem 90. let.

* Personál letiště Ruzyně dostal k dispozici ochranné roušky v souvislosti s šířícím se onemocněním SARS. Akutní selhání dýchacích cest se šíří do světa z jihovýchodní Asie. V ČR zatím nebyl žádný případ onemocnění zaznamenán.

* Za pouhý půlrok ztratil premiér Vladimír Špidla více než polovinu svých příznivců. Z průzkumu agentury STEM vyplývá, že zatímco v září důvěřovalo novému premiérovi 75 procent dotázaných, letos v březnu to bylo pouhých 31 procent. Tak rychlý propad na žebříčku popularity nezažil dosud žádný přední politik v ČR.

* Vláda odstartovala hlavní část kampaně před referendem o vstupu do Evropské unie. Jejím heslem je: Vítejte ve společenství! Evropané z různých zemí budou v příštích týdnech občanům ČR na billboardech a v TV vysvětlovat, jaký je čeká život v rámci Unie.

* Do České republiky přicházejí z Polska stovky čečenských uprchlíků. Přijímací středisko žadatelů o azyl ve Vyšných Lhotách je přetíženo. Čečenci si údajně stěžují na polské úřady a zdravotnictví.

BRAND24

* Některé obecní úřady, například v Karviné, začaly vybírat pokuty za zaplevelené zahrádky. Zákon o ochraně zemědělského fondu hovoří totiž o povinnosti uživatelů chránit půdu před plevelem a škůdci. Většina obyvatel opatření považuje za „komunistický“ akt vměšování obce do soukromí.

* Více než polovina obyvatel ČR o sobě tvrdí, že ovládá němčinu. Druhým jazykem co do znalostí je ruština, kterou se podle svých slov domluví 42 procent Čechů. Dalších 35 procent populace ovládá angličtinu. Každý čtvrtý Čech mluví pouze svou mateřštinou. Vyplynulo to z průzkumu GfK.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).