Menu Zavřít

Uchazeči o armádní zakázku dostali pokutu 5 milionů korun

23. 7. 2010
Autor: profit

Policie odhalila nedovolenou dohodu mezi uchazeči o armádní zakázku. V Česku jde o první podobný případ, ale jistě nebude poslední.

Autor: Arktlee

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil vůbec první pokutu v ryze domácím případě tzv. bid-riggingu, tedy kartelové dohody mezi uchazeči o veřejnou zakázku. Společnosti Hokra Spedition s.r.o., INZETs.r.o., Prominecon Group a.s., CBK SHIFT s.r.o. a Natural Mystic s.r.o. dostaly pokutu v celkové výši 4,9 milionu korun za vzájemnou koordinaci svých nabídek v zadávacím řízení „Provozování ubytoven a provozních středisek Vojenské ubytovací a stavební správy Litoměřice.“

Jejím zadavatelem bylo Ministerstvo obrany ČR - vojenská ubytovací a stavební správa Litoměřice. Rozhodnutí dosud není pravomocné. „Soutěžitelé byli domluvení na tom, kdo vyhraje a jaké ceny se účastníkům nabídnou. Toto spojení je pro hospodářskou soutěž a hlavně pro veřejné finance velmi nebezpečná věc, protože to velmi vážným způsobem znehodnocuje jak soutěž veřejné zakázky, tak to odebírá veřejné prostředky státu,“ uvedl předseda UOHS Petr Rafaj.

První, ale určitě ne poslední případ

BRAND24

Podle šéfa odboru hospodářské soutěže UOHS Michala Petra, byl případ úřadem prošetřován po upozornění Policie ČR, která se podezřelým chováním uchazečů o zakázku rovněž zabývala.

Více na ParlamentníListy.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).