Menu Zavřít

ÚČETNICTVÍ V PODNIKÁNÍ

19. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Největší změna: slevy na daniDaňové přiznání je letos možné podávat až do pondělí 2. dubna. Minimální základ daně se zvyšuje na 112 900 korun.Nejvýznamnější novinkou letošního roku je nahrazení některých nezdanitelných částí základu daně (takzvaných odčitatelných položek) daňovými slevami.

Největší změna: slevy na dani Daňové přiznání je letos možné podávat až do pondělí 2. dubna. Minimální základ daně se zvyšuje na 112 900 korun.

Nejvýznamnější novinkou letošního roku je nahrazení některých nezdanitelných částí základu daně (takzvaných odčitatelných položek) daňovými slevami.

V přiznání k dani z příjmů za rok 2006 lze uplatnit slevu na každého poplatníka (činí 7200 korun oproti dřívější roční nezdanitelné částce 38 040 korun). Dále třeba slevu na vyživované dítě, při zaměstnávání lidí se změněnou pracovní schopností či v souvislosti s pořízením registrační pokladny. Detailně jsme o těchto změnách psali před třemi týdny - v Profitu č. 5/2007.

Nic se naopak nemění na nedávných novinkách, ať už jde o pozitivně hodnocenou možnost společného zdanění manželů, nebo tolik kritizovanou minimální daň.

Společné zdanění manželů lze letos využít teprve podruhé. Učinit tak mohou ale jen lidé, kteří společně vychovávají alespoň jedno dítě. Takový postup se vyplatí zejména tehdy, když jsou rozdíly v platech manželů vysoké. Nejvýhodnější je společné zdanění pro dvojice, kde je jeden z manželů na mateřské dovolené nebo nezaměstnaný. Podle exministra financí Bohuslava Sobotky vloni využilo výhod společného zdanění 350 tisíc párů.

I nadále platí, že zákonné podmínky stačí splnit alespoň na poslední den zdaňovacího období. Společné zdanění tak mohou uplatnit i lidé, kteří měli svatbu až 31. prosince (pokud již mají dítě) nebo kterým se na silvestra narodí potomek. Drobnou novinkou je, že společné zdanění bude moci uplatnit i pozůstalý manžel, pokud mu partner během zdaňovacího období zemře. Dosud musela být splněna podmínka, že poplatníci podávají přiznání ke společnému zdanění ve shodné lhůtě, což v případě úmrtí splnit nešlo.

Nic se nemění ani na takzvané minimální dani: Za období roku 2006 se minimální základ daně zvyšuje z 107 300 na 112 900 korun. I nadále si lze od základu daně odečíst úroky z hypotéky a úvěru ze stavebního spoření, životní pojištění a penzijní připojištění.

Snížily se také sazby daně v prvních dvou pásmech - konkrétně z 15 na 12 procent v prvním pásmu a z 20 na 19 procent ve druhém pásmu. Zároveň došlo k rozšíření prvního pásma ze 109 200 na 121 200 korun. Hranice druhého pásma zůstala na 218 400 korunách.

Zcela nově jsou od 1. ledna stanoveny sankce za pozdní úhradu daní. O této změně jsme podrobněji psali hned v prvním letošním čísle Profitu.

BRAND24

**PODROBNOSTI O DANÍCH

Vše o společném zdanění manželů: Profit č. 3/2007 Jak uplatnit slevy na dani: Profit č. 5/2007 (Další články chystáme na zbytek února a březen)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).