Menu Zavřít

Účetní trik Josefa Dobeše

10. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Evropské dotace

BRAND24

Ministr školství Josef Dobeš si loni pomohl účetním trikem, který zajistil, že jím spravované evropské dotace splnily bruselské limity a nevracely se do unijní kasy. Do statistik čerpání operačních programů Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) a Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) totiž ministerstvo školství započetlo také zálohy, které dostalo od Evropské komise.
Bez peněz, které ministerstvo školství (MŠMT) dostalo z Bruselu na ruku v roce 2007 a jež nijak nesouvisejí se schopností dotace využívat, by totiž za loňský rok ani jeden z programů nesplnil vyžadovanou hranici odčerpání patnácti procent z celkové alokace. Reálné čerpání skončilo loni hluboko pod hranicí stanovenou Evropskou unií: OP VK vykázal 7,9 procenta, druhý program dokonce jen 2,2 procenta. Právě Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož se platí třeba chystaný superlaser v Dolních Břežanech, nezachránil dokonce ani účetní trik s devítiprocentní zálohou z Bruselu. Dobešův úřad proto musel navrch ještě přihodit závazky vyplývající z velkých projektů, které stále v Evropské komisi čekají na schválení.
Před podobnými kouzly s čísly výslovně varuje ministerstvo pro místní rozvoj, které čerpání bruselských peněz monitoruje. „Doporučujeme ponechat možnost případného využití záloh na rok 2013,“ napsalo v metodickém pokynu. MŠMT kontruje tím, že jde jen o nezávazné doporučení. Polštář v podobě vyúčtované zálohy přesto bude citelně chybět. Za rok totiž EU přitvrdí – dojde k souběhu dvou různých pravidel pro odložené vyúčtování projektů – a každý operační program tak bude muset vykázat, že odčerpal plné dvě třetiny částky schválené na období 2007 až 2013. Velké problémy se navíc dají očekávat už letos, kdy oba programy spravované ministrem Josefem Dobešem budou muset vykázat proinvestovanou třetinu. Trik se zálohou již pochopitelně podruhé použít nelze.
MŠMT není jediné české ministerstvo, které po zálohách sáhlo. Obdobně účetní rezervu předčasně odepsalo třeba ministerstvo dopravy, pražský magistrát nebo ministerstvo životního prostředí. Posledně jmenovaný resort má ale ze všech nejlepší alibi. Kvůli pochybám o správném vyplácení peněz byl totiž OP Životní prostředí loni devět měsíců pozastaven a nečerpala se z něj ani koruna.
Kvůli programům, které vykazují mizerné čerpání, bude muset vláda pravděpodobně rozhodnout o přesunu velké části evropských dotací pod jiná ministerstva nebo je přidělit krajům. Již loni v květnu chtělo ministerstvo pro místní rozvoj Dobešovu resortu vzít 2,2 miliardy korun. Nakonec ovšem Dobeš tlak ustál a od kabinetu si vysloužil pouze varování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).