Menu Zavřít

Ubude podvodných připojení k internetu

7. 3. 2005
Autor: Euro.cz

BEZPEČNOST Operátoři se dohodli na zamezení podvodů se zdražováním internetového připojení. Řešení ale není dokonalé. Konec předražených účtů za surfování po internetu slibují telekomunikační operátoři už roky. Nyní se konečně dohodli na omezení podvodů s připojením přes telefonní linku (takzvaný dial-up).

BEZPEČNOST Operátoři se dohodli na zamezení podvodů se zdražováním internetového připojení. Řešení ale není dokonalé.

Konec předražených účtů za surfování po internetu slibují telekomunikační operátoři už roky. Nyní se konečně dohodli na omezení podvodů s připojením přes telefonní linku (takzvaný dial-up).

Na laxní chování operátorů dopláceli zákazníci, kteří často museli platit desetitisícové částky za telefon, protože jim podvodníci tajně přesměrovali připojení na číslo s vyšším tarifem. Místo patnácti korun za hodinu tak podvedení surfaři platili i sedmdesát korun za vteřinu surfovaní.

Telekomunikační operátoři sdružení v zájmové Asociaci provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí po dvou letech nakonec na nátlak Českého Telecomu přijali několik zásad, které by měly problém s podvody částečně vyřešit. Podle dohodnutých pravidel bude mít operátor například povinnost odpojit připojení na čísla s vyšším tarifem s předčíslím 976 maximálně po šedesáti minutách nebo po překročení účtované částky 4200 korun. Zákazník by měl být dopředu a v češtině informován, že jeho připojení bylo přesměrováno na vyšší tarif a měl by mít k dispozici údaje o poskytovateli služby. S cenou musí vyslovit souhlas a údaj o poplatku by měl poté svítit na obrazovce po celou dobu spojení, a to ve velikosti nejméně 16 bodů.

Pravidla mají být součástí dodatku k propojovacím smlouvám mezi operátory, a budou tedy pro ně závazné. Český Telecom chce pravidla zapracovat do vzorové propojovací smlouvy pro ostatní společnosti a bude po nich požadovat změnu uzavřených smluv.

Dohodnuté kroky však nejsou samospasitelné. Problém s podvodným přesměrováním a zvyšováním telefonních účtů pravděpodobně nevyřeší definitivně.

Pravidla totiž musí respektovat pouze operátoři sdružení v asociaci. Podvodníci bez smlouvy s operátory budou i nadále na internet umísťovat programy (dialery), které uzpůsobují přesměrování připojení. Ani další řešení - implicitní zablokování telefonních čísel s vyšším tarifem ( předvolba 976) a jejich opětovné povolení na žádost majitele linky - nevyřeší všechno. Řada fiakrů totiž mění připojovací číslo na zahraniční linky, a tak by se blokování čísel s vyšším tarifem míjelo účinkem.

BRAND24

Nejlepší obranou proti vysokým účtům je tak prevence. Kromě zablokovaného volání na linky s vyšším tarifem se totiž dají podniknout i další účinné kroky: surfaři by neměli bezhlavě klikat na každé potvrzovací tlačítko. Je důležité si nejprve přečíst, co vlastně potvrzujete. Je také nezbytné mít na počítači nainstalovaný antivirový program, případně takzvaný firewall s nejnovějšími aktualizacemi. A konečně na internetových stránkách Českého Telecomu jsou také k bezplatnému použití připraveny specializované programy, které zamezují nevyžádané změně telefonního čísla.

Uvedené problémy se ovšem týkají jen surfařů, co mají internet přes vytáčené spojení přes telefonní linku. Kdo používá internet přes kabelovou televizi, ADSL nebo bezdrátové připojení, nemusí se ničeho obávat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).