Menu Zavřít

UBS zveřejní jména 4500 klientů

21. 8. 2009
Autor: Euro.cz

USA

BRAND24

Na první pohled kompromisní dohoda. Na ten druhý jde ale podle expertů o zásah do bankovního tajemství, které bylo dlouho jednou z hlavních švýcarských devíz. Švýcarská banka UBS vydá americkým daňovým orgánům jména 4450 Američanů, kteří u ní disponují účtem a které daňový úřad Inland Revenue Service (IRS) podezírá z neplacení daní. Finální ujednání mezi americkými a švýcarskými orgány vzniklo už dříve, minulý týden přišly úřady s podrobnostmi.
Na základě čeho budou konkrétní osoby vybrány, nebylo zveřejněno s odkazem na důvěrnost informace. Součástí dohody má být i to, že UBS, kterou současná finanční krize razantně zasáhla, nebude muset platit žádnou pokutu.
Komisař IRS Doug Shulman věc komentoval s tím, že se jeho úřad dostane „prakticky ke všem informacím.“ Alespoň navenek hovořila spokojeně i švýcarská ministryně spravedlnosti Eveline Widmer-Schlumpfová. Dojednání je podle ní plně v souladu se švýcarským právem a bankovní tajemství neporušuje.
Den poté, co byly zveřejněny detaily dohody, prodal švýcarský stát svůj devítiprocentní podíl v bance. Podle agentury Reuters za něj inkasoval více než pět miliard dolarů. Minulý rok švýcarská vláda bance hodila ve finanční krizi záchranné laso.
Jak také informoval deník Wall Street Journal, v rámci jakési „amnestie,“ kterou IRS vyhlásil a která trvá až do 23. září, se bohatí Američané mohou dobrovolně přiznat, že měli účty v dalších evropských bankách. Mezi jmény, která klienti zatím uvedli, jsou Credit Suisse Group, Julius Baer Holding, Zürcher Kantonalbank a Union Bancaire Privée (UBP). Toto zjištění samo o sobě nenaznačuje, že by se tyto banky dopustily čehokoli závadného. Znamená pouze, že v nich byly účty těch, kteří se rozhodli o této skutečnosti referovat. Dobrovolné přiznání by klientům mohlo pomoci při snaze vyhnout se hrozícím pokutám a trestnímu stíhání. K tomuto kroku se IRS rozhodl paralelně s žalobou, kterou podal s ministerstvem spravedlnosti a jejímž cílem mělo být odkrytí identity tisíců Američanů disponujících účty v UBS.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).