U vietnamské hojnosti

20. ledna 2010, 16:07 - Benjamin Kuras
20. ledna 2010, 16:07

Prvotřídní veganská restaurace by se neztratila ani v Londýně

Znamenitá zpráva hned pro několik kategorií jedlíků. Pro ty, kteří se už delší dobu diví, jak to, že Praha pořád nemá pořádnou autentickou restauraci vietnamskou. Pro ty, kdo „nejedí přátele“ a holdují pokrmům výlučně rostlinným. A pro ty, již si potřebují z důvodů zdravotních nebo duchovních občas odpočinout od stravy nadměrně masité, aniž by slevovali z požadavku na chuťovou pestrost a dobrodružství. Mírným zklamáním bude pro ty, kdo by si i k zelenině rádi dali trochu vína – je taky nealkoholická. Ale zato si můžete pro jednou odpočinout i od vína a spokojit se s nealkoholickým pivem nebo s některým z čínských čajů exotických romantických jmen. Na vietnamskou vegetariánskou restauraci Veg Food nenarazíme jen tak náhodou. Po Londýnské ulici na pražských Vinohradech se nás moc neprochází, a i kdyby, můžeme ji snadno minout, je celá schovaná v suterénu a jen venku v předzahradě vystavila tabuli, kterou zaznamenáme, až pár kroků před ní. Na polední meníčko za necelou stovku mívá nabito, v okolí je spousta kanceláří. Večer se tu zatím střídává jen hrstka lidí, zaslouží si však víc. U stolu před barpultem posedává paní majitelka, která vás vesele vítá lámanou češtinou, obsluhující číšník mluví česky bez akcentu a dobrou gramatikou, ale při podrobnějším dorozumívání mu trochu vázne slovník. A tak je po chvíli domluva stejná jako s majitelkou:
„Jak jste tu už dlouho?“
„Do devíti.“
„Ne, myslím, kdy jste tu restauraci otevřeli?“
„V jedenáct.“
„Ne, ne, od kdy ta vaše restaurace existuje?“ „Aha, rok.“
Oba se dětsky rozesmějí a na další povídání volají z kuchyně sličnou dívenku s dětským úsměvem a nádherně vypulírovanou pražskou češtinou, žije zde čtrnáct let, chodila tu do školy, pokládá svou češtinu za samozřejmost a diví se, jak se můžeme divit, že ji tak dobře ovládá. Vysvětluje, že restaurace je nejen čistě veganská (nepoužívá ani produkty vaječné a mléčné), ale vyhýbá se i jídlům, na která může mít host alergii, včetně ořechů a lepku. Nudle a knedlíčky jsou z mouky rýžové.
Na velké televizní obrazovce běží nepřetržitě v angličtině (a asi s tuctem jazykových titulků včetně vietnamštiny a většiny hlavních evropských jazyků) pořad o přípravě zeleninových jídel a komentáře odborníků na vegetariánství. Hojně se uvádějí jména a citáty slavných vegetariánů, jako byl G. B. Shaw, Mark Twain, Albert Einstein nebo Leonardo da Vinci. Občas promluví i prorokyně vegetariánství, čínská krasavice Nejvyšší Mistryně Ching Hai, jejímiž principy (a zřejmě i recepty) se restaurace Veg Food řídí a již cituje na své internetové stránce.
Interiér je funkcionalisticky jednoduchý, s několika nenápadnými obrázky. Tmavohnědé dřevěné stoly zůstávají nepokryté, k jídlu přinášejí hůlčičky i příbor, aby host mohl svobodně volit. Čaj se podává v průhledných skleněných konvičkách a skleněných šálcích, abychom viděli i jeho barvu. Jídelní repertoár je z velké části autenticky vietnamský, některé recepty jsou čínské, vegetariánské sushi je japonské, ale objevíte zde, čert ví proč, třebas i pár zbytečností jako bruschettu con pomodoro, zeleninovou tortillu nebo penne i špagety s míchanou zeleninou. Kromě pestrého výběru zelenin a hub restaurace hojně využívá tofu a „vegetariánské masa“, což je sójová nebo fazolová hmota upravená do tvaru různých mas, někdy až bizarních. Jednou takovou bizarností začínáme. „Křupavá nadílka“ je fazolová hmota upravená do tvaru i barvy krevet. (V jedné z dalších porcí ochutnáme plátek sójové hmoty vypadající a chutnající jako uzený bůček či anglická slanina.) Škoda že nabízejí tak málo ovoce, jediné, které si můžeme obědnat, je obalovaný a smažený ananas jakožto součást smíšené tempury, spolu s chřestem a baby kukuřičkou. Bohužel jsou smažené v příliš tlustém strouhankovém balení, které trochu přebíjí delikátní chuť chřestu. Chutnají víc česky (na způsob smaženého květáku) než asijsky a jsou zbytečně nasáklé olejem. Snad by bylo lepší zakotvit u japonské tempury obvyklého tenkého povlaku z rýžové mouky, který naopak chuť zeleniny zvýrazňuje.
Naprosto znamenité, v kvalitě nejlepších čínských dim-sum, jsou vařené knedlíčky wan-ton měsíčkovitého tvaru plněné smíšenou posekanou a podušenou zeleninou, podávané na postýlce ze salátu s pikantní omáčkou. Po třech předkrmech, hojných, ale lehkých, si troufáme na tři hlavní chody. Za žádný by se nemusela stydět prvotřídní čínská restaurace v Londýně. Do rozplývava rozdušený „lilek na černo“ je bohatě doprovozen tenkými plátky rozměklých hub šitake v husté černé omáčce a chutná (nebo snad mám chuť jen ovlivněnou zrakem?) mírně povidlově. Zároveň připomíná známou kantonskou úpravu baklažánu v omáčce hoi-sin. K zahušťování omáčky (sdělila dívenka na dotaz) používají kukuřičnou moučku místo obvyklého asijského jemného prášku z maranty třtinové (známější pod anglickým jménem arrowroot), která se asi v Česku hůř shání. Té dobrotě by však ještě přidala na asijskosti. „Tančící fazolky“ jsou do křupava lehce podušené zelené fazolové lusky rozdováděně posazené na hromádce zeleninové směsi dušené lehce do křupava – obsahuje baby kukuřičky, čínské zelí téměř připomínající fenykl, tenoučce krájenou mrkev, cuketu a žampiony. Ochucené lehce do sójovita. Lilek i fazolky příjemně prosakují do skvěle povařené chutné thajské rýže.
Z nudlového repertoáru volíme klasický vietnamský „bun xao“, v oleji smažené rýžové nudle dvou druhů a tlouštěk (přibližně tenčí špagety a tagliatelle), prokvedlané s drobně krájenou zeleninou, v níž tentokrát převládá pórek provázený tenkou mrkví a paprikou, tenkými plátky hub šitake, vše ochucené opět lehce do sójova, bez pikantních příměsí.
Večeře hojná, lehká, chlácholivá a nepálivá, ačkoli několik pálivých opusů na jídelníčku najdete také. Tři předkrmy, tři hlavní chody a tři různé čaje za necelých 700 je rozhodně událost! A stojí za zopakování.

Jídlo - 44/50, servis 18/20, prostředí 6/10, nápoje 5/10, value for money 10/10, celkem 83/100
+ Kvalitní, zdravá a chutná vietnamská vegetariánská
- Nealkoholická

Veg Food
Londýnská 35
Praha 2-Vinohrady

Tel. 222 515 006
Mob. 721 255 006
Email: info@vegfood.cz
www.vegfood.cz

Vietnamská vegetariánská

Výběr z jídel:

Letní závitky – ledový salát, okurky, veg. šunka, bílé nudle obalené v rýžovém papíru, sladkokyselá omáčka 60,- Kč

Sushi zeleninové – zelenina s rýží v mořské řase podávaná s wasabi, plátkovým zázvorem, sójovou omáčkou a sezamovou drtí 76,- Kč

Jarní závitky – křupavé závitky se zeleninovou směsí 60,- Kč

Veg. nugety – vegetariánské nugety (5 kousků) 85,- Kč

Zeleninový špíz – grilovaná brokolice, žampiony, brambory, mrkev, cibule, cuketa (podáváme s arašídovou omáčkou) 108,- Kč

Karbanátky v rajské omáčce, tofu se šitake houbami v Au Lac omáčce 90,- Kč

Ka-bung – lilek na vietnamský způsob s tofu a bylinnými listy (doporučujeme s rýží) 110,- Kč

Kantonské „kung-pao“ – zelenina, bambus, sladká paprika se sójovým masem (lehce pikantní, doporučujeme s rýží) 85,- Kč

Bamboo lover – bambusové výhonky s veg. masem, houbami, celerem a fazolovými klíčky 105,- Kč

Au Lac nudle – čerstvé nudle s plátky veg. masa v lahodné sladkokyselé omáčce 110,- Kč

Závitky s nudlemi – nudle, smažené závitky, fazolové klíčky, arašídový posyp 110,- Kč

Tom yum – pikantní polévka se zeleninou (na přání uděláme nepikantně) 85,- Kč

Pho Sai-gon – tenké rýžové nudle s bílím veg. masem v tradiční saigonské polévce 95,- Kč
Pho Ha-noi – tenké rýžové nudle s tmavými veg. plátky v tradiční hanojské polévce 95,- Kč
Vesnický špíz – grilovaná veg. klobása a veg. maso, paprika, cibule a cuketa 110,- Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče