Menu Zavřít

Tykač přebírá trh s hnědým uhlím

18. 11. 2009
Autor: profit

Mostecká společnost Czech Coal Pavla Tykače a Severočeské doly (SD) ze skupiny ČEZ začínají přebírat trh s hnědým uhlím. Nahrazují výpadky dodávek od Sokolovské uhelné, která začala omezovat těžbu.

Autor: Czech Coal Group

BRAND24

Za metrák mosteckého uhlí však zákazník zaplatí 300 korun, o 50 korun více než stálo ze Sokolova. „Máme tříděného uhlí dost, výpadek umíme nahradit. A pomáhá nám to posílit na trhu,“ uvedl Vladimír Budinský z SD. Zvýšenou poptávku uspokojuje i Czech Coal. I když zatím jde spíše o menší spotřebitele, starost o uhlí si začínají dělat i velcí odběratelé. „Letos nám končí desetiletý kontrakt na uhlí ze Sokolova, dál jsme dostali kontrakt jen na rok,“ podotkl šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

SU letos snížila těžbu z loňských 10,5 milionu tun na letošních 8,5 milionu, aby jí zásoby uhlí vydržely do roku 2030. „Kdybychom těžili stále stejným tempem, uhlí nám dojde po roce 2020. To by bylo špatné pro region kvůli zaměstnanosti i dodávkám tepla, které se z našeho uhlí vyrábí,“ vysvětlil ředitel a spoluvlastník SU František Štěpánek. Těžaři i část obchodníků s uhlím ale varují, že nejpozději kolem roku 2013 vypukne skutečná nouze o uhlí, protože dodávky začne kvůli tenčícím se zásobám snižovat i Czech Coal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).