Menu Zavřít

Týden v politice

14. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Pondělí Další skupina českých Romů, která se snažila dosáhnout azylu ve Velké Británii, byla letecky deportována zpět do vlasti. Velká Británie považuje Českou republiku za bezpečnou zemi, v níž nejsou občané z důvodů rasy, náboženství či politického přesvědčení stíháni.

Pondělí

Další skupina českých Romů, která se snažila dosáhnout azylu ve Velké Británii, byla letecky deportována zpět do vlasti. Velká Británie považuje Českou republiku za bezpečnou zemi, v níž nejsou občané z důvodů rasy, náboženství či politického přesvědčení stíháni.

Představitelé České národní banky a odborů se nedohodli na růstu mezd v příštím roce. Odboráři budou v kolektivních smlouvách požadovat sedmiprocentní růst, což při dvouprocentním růstu cenové hladiny znamená reálné zvýšení mezd o pět procent. „To je moc,“ prohlásil guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Úterý

České dráhy nedostanou od státu sedmimiliardovou dotaci na osobní dopravu. Budou ji muset nahradit z vlastních obchodních příjmů. Vládu k ráznému kroku vůči drahám přiměly povodňové úspory.

Českou republiku navštívil lucemburský velkovévoda Jindřich s chotí. Lucembursko věnovalo České republice v přepočtu na obyvatele země nejvyšší pomoc na likvidaci povodňových škod.

Středa

Evropská komise rozhodla, že se Česká republika a dalších devět států může stát od roku 2004 členem Evropské unie. Doporučení Bruselu musí ještě schválit členské země EU.

Prezident Václav Havel zavítal zřejmě naposledy jako hlava státu do parlamentu. V krátkém projevu k poslancům pochválil sociálnědemokratickou vládu Miloše Zemana, která se podle jeho názoru o přijetí ČR do Evropské unie výrazně zasloužila.

Čtvrtek

Unie svobody by se nyní jako samostatná strana do Poslanecké sněmovny nedostala. Dokládá to průzkum CVVM, podle něhož by pro ni hlasovalo pouze 3,5 procenta voličů. Jejího koaličního partnera, lidovce, by volilo 8 procent dotázaných.

BRAND24

Pátek

Čeští anarchisté zveřejnili na internetu scénář protestních akcí během pražského summitu NATO. Protesty mají začít 19. listopadu, blokáda města se plánuje na 21. listopadu. Policie má seznam nežádoucích osob, které nehodlá pustit na české území. Anarchisté chystají proto i protesty na hranicích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).