Menu Zavřít

Týden v politice

18. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Pondělí Kaslovi Evropští demokraté se spojili s ODA. V plánu integrace stojí dále Demokratická liga a Cesta změny. Vzniknout tak má silná pravicová strana, která se má stát protiváhou ODS. Polovina východních Čech se ocitla bez tepla, poté co se o víkendu zřítila střecha Teplárny Opatovice.

Pondělí

Kaslovi Evropští demokraté se spojili s ODA. V plánu integrace stojí dále Demokratická liga a Cesta změny. Vzniknout tak má silná pravicová strana, která se má stát protiváhou ODS.

Polovina východních Čech se ocitla bez tepla, poté co se o víkendu zřítila střecha Teplárny Opatovice. Problémy se zásobováním teplem má tak Hradec Králové, Pardubice a Chrudim.

Úterý

Pražským primátorem bude zřejmě Pavel Bém. Vyplývá to ze zatímních koaličních jednání mezi vítěznými občanskými demokraty a sociálními demokraty. Volbu primátora musí ještě potvrdit rada magistrátu.

Vstup do Evropské unie se opozdí o půl roku. Sdělil to komisař pro rozšíření Günter Verheugen. Místo 1. ledna 2004 se tak počítá s rozšířením až o půl roku později. I tak by se měly v kandidátských zemích ještě stačit volby do Evropského parlamentu.

Středa

Vláda rozhodla, že v rámci profesionalizace armády od příštího roku by již měla narukovat pouze polovina branců. Od roku 2006 pak již nebudou žádní branci.

Neúspěšní žadatelé o azyl v České republice se podle návrhu novely azylového zákona mohou obrátit od ledna na krajské soudy. Letos požádalo o azyl v ČR 6400 lidí, uspělo jich 49.

Čtvrtek

Policie dopadla partu anarchistů, kteří se připravovali na vyhození Kongresového centra v Praze v průběhu summitu NAT O z elektrické sítě. Sdělila to severomoravská policie, která takzvané darkery (od angl. dark - temno) zadržela.

Komunisté nevyloučili, že by v případě prezidentské volby podpořili Miloše Zemana. Sdělil to místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Případnou podporu Zemanovi výměnou za některé posty nevyloučili údajně ani někteří představitelé ODS.

BRAND24

Pátek

Kdyby dnes byly volby do Poslanecké sněmovny, ČSSD by získala o dvě procenta méně než v červnových volbách, a naopak ODS o čtyři procenta více. Obě dvě strany by tak získaly shodně 28,2 % hlasů. Do sněmovny by se nedostala Unie svobody, která by získala pouhých 4,2 % hlasů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).