Menu Zavřít

Týden v EU

21. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Podpora palestinské ekonomicePalestinské hospodářství pomůže "nastartovat" i 100 milionů eur od Evropské unie. Necelá třetina, 30 milionů eur, má pomoci obnovit základní infrastrukturu a služby.

Podpora palestinské ekonomice

Palestinské hospodářství pomůže „nastartovat“ i 100 milionů eur od Evropské unie. Necelá třetina, 30 milionů eur, má pomoci obnovit základní infrastrukturu a služby. Během druhé intifády (palestinského povstání) se totiž základní veřejné služby jako údržba silnic, dodávky elektřiny, svoz odpadků nebo čistění vody podstatně zhoršily - nejhůře je na tom severní část pásma Gazy a Betlém. Dalších 40 milionů eur je určeno na povzbuzení ekonomiky. „Zaplatí malým a středním podnikům nedoplatky, které jim dluží palestinská samospráva,“ uvedla dnes komise. Zbylých 30 milionů eur bude tvořit úvěry pro malé a střední podniky a je určeno na oživení a vytváření pracovních míst.

Nejvíce pracují Kypřané a Češi

ČR má druhou nejvyšší zaměstnanost mezi přistupujícími zeměmi. Podle Eurostatu v Česku pracuje 65,6 % z celkového počtu osob v produktivním věku a česká zaměstnanost je tak po kyperské druhá nejvyšší. Na středomořském ostrově pracuje 68,5 % lidí v produktivním věku. T řetí příčka náleží Slovinsku, kde má zaměstnání 64,3 % produktivní populace. Naopak v Polsku dosahuje zaměstnanost jen 51,7 %, bez práce je 19,9 % Poláků v produktivním věku. Z přistupujících zemí je to nejhorší skóre. Úhrnem nemůže v bloku budoucích členských států, které vstoupí do EU příští rok, nalézt zaměstnání pět milionů lidí. To představuje nezaměstnanost ve výši 14,8 %, zatímco nezaměstnanost v EU dosahuje 7,6 %.

Peníze pro českou ekologii

Evropská unie přispěla částkou 135 mil. Kč na ekologické programy v ČR zaměřené na ochranu ovzduší a odpadové hospodářství. Jejich cílem bylo naučit české úředníky, jak se přizpůsobit evropské legislativě, která tyto oblasti upravuje. Na třech osmnáctiměsíčních projektech, které se v těchto dnech chýlí k závěru, se podíleli experti z Německa, Rakouska, Itálie a Francie. Příslušné zákony Česká republika přijala již před zahájením projektů. Přizvaní odborníci proto měli úředníkům především pomoci vyrovnat se s požadavky Unie v praxi. Němci pomohli zlepšit systém monitorování kvality ovzduší. Ke spolupráci na projektu přizvali i krajské úřady. Úředníky například učili, jak mají pokutovat firmy, které překročí limity pro znečištění vzduchu. Součástí projektu byla i dodatečná investice ve výši 31,6 milionu korun na techniku k měření kvality ovzduší.

BRAND24

Nízkotučné jen s certifikátem

Tvrdíte, že váš jogurt je nízkotučný? Dokažte to, jinak vám Evropská komise takovou reklamu zakáže. Podle komisaře pro zdraví a ochranu spotřebitelů D. Byrneho návrh takové legislativy vychází z toho, že spousta firem se chvástá zázračnými účinky svého zboží na lidský organizmus a mnohdy je to jen klam. Tvrzení, že dané zboží něco obsahuje nebo neobsahuje, bude muset podle návrhu být na obalu doloženo - nízkoenergetická potravina smí mít méně než 40 kilokalorií na 100 g, nízkotučná méně než 3 gramy tuku na 100 g a „bez tuku“ jen 0,5 gramu na 100 g. Ještě více spadeno má komise na tvrzení, jak je které jídlo blahodárné pro to či ono. Pokud někdo uvádí, že po jeho tyčince se bude zákazník cítit jako Rambo, bude to muset vědecky dokázat. Zakázána budou tedy sdělení typu „udržuje mládí“ či „pomáhá bojovat proti stresu“, ba dokonce „přidává optimizmu“ a „vylepšuje paměť“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).