Menu Zavřít

Týden v ekonomice

30. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Pondělí Pouze část Pražanů zřejmě dostane státní podporu v souvislosti s povodněmi. Pondělí 23. 9. bylo totiž posledním dnem, kdy naposledy mohli obyvatelé Prahy odevzdat soupis škod, které utrpěli během povodní v hlavním městě. K tomuto datu se jich ale přihlásilo pouze pět tisíc.

Pondělí

Pouze část Pražanů zřejmě dostane státní podporu v souvislosti s povodněmi. Pondělí 23. 9. bylo totiž posledním dnem, kdy naposledy mohli obyvatelé Prahy odevzdat soupis škod, které utrpěli během povodní v hlavním městě. K tomuto datu se jich ale přihlásilo pouze pět tisíc. Stačilo odevzdat alespoň přibližný odhad škod. Pro magistrát bylo podstatné, že získal jméno fyzické či právnické osoby, která škodu utrpěla, a zařadil ji do seznamu poškozených. Kdo však nebude v seznamu, ztrácí nárok na jakoukoli podporu od státu.

Úterý

Za vyvolávací cenu 25,5 milionu korun prodala aukční síň Naxos společnost Favorit Rokycany. „Vítězem výběrového řízení se stal český subjekt, který působí v oboru jízdních kol,“ řekl člen správní rady aukční síně Libor Nevšímal, bližší informace ani jméno vítěze neuvedl. Serveru Euro OnLine, ale několik zdrojů potvrdilo, že kupcem je společnost napojená na českého „cyklomagnáta“ Josefa Kozumplíka.

Středa

Balík nekvalitních aktiv České konsolidační agentury v nominální hodnotě 38 miliard korun koupí česká společnost EC Group za 3,4 miliardy korun. „EC Group jako vítěze soutěže schválila dozorčí rada ČKA,“ řekl její člen Milan Urban. Kupní smlouvu ještě musí schválit vláda.

Fond národního majetku písemně vyzval společnost Agrofert Holding, aby v rámci smlouvy uzavřené se státem nejpozději do pondělí 30. září zaplatila 361 milionů eur za 63procentní státní podíl v Unipetrolu.

Čtvrtek

Bankovní rada podle očekávání většiny trhu ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak zůstává na třech procentech a čtvrt bodu pod sazbami v eurozóně.

BRAND24

Pátek

Bilanční suma České národní banky vzrostla k 20. září proti předchozí dekádě o 18,547 miliardy na 786,214 miliardy korun. Na tomto růstu se na straně aktiv podílel téměř výlučně nárůst pohledávek vůči zahraničí v cizích měnách o 18,8 miliardy korun. Centrální banka v poslední době bojuje proti silné koruně skrytými intervencemi, kdy nakupuje eura za koruny v menším množství přes zahraniční banky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).