Menu Zavřít

Týden v ekonomice

29. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Pondělí Dovoz ojetých osobních aut do ČR se v prvních devíti měsících roku meziročně zvýšil o 23 % na 94 614 vozů. Podle Sdružení automobilového průmyslu bylo 44 059 vozidel dovezeno pro obchodní účely a 50 555 ojetin individuálně. Dalších 1391 ojetých osobních automobilů se do ČR dostalo tzv.

Pondělí

Dovoz ojetých osobních aut do ČR se v prvních devíti měsících roku meziročně zvýšil o 23 % na 94 614 vozů. Podle Sdružení automobilového průmyslu bylo 44 059 vozidel dovezeno pro obchodní účely a 50 555 ojetin individuálně. Dalších 1391 ojetých osobních automobilů se do ČR dostalo tzv. na náhradní díly. Celkový prodej nových vozů přitom za stejné období klesl o 4,5 % na 108 121 aut.

Úterý

ČNB neudělila italské finanční skupině Invesmart souhlas se vstupem do ostravské Union banky kvůli nejasnému původu peněz určených na koupi banky. Invesmart poté podal novou žádost a ČNB má nyní tři měsíce na vydání nového rozhodnutí. Union banka nového investora potřebuje především kvůli nutnému navýšení kapitálu a řešení rizikových pohledávek z minulosti.

Středa

Zákon o obalech, který od začátku roku zavedl pro obchodníky povinnost vést administrativně velmi náročnou obalovou evidenci, zvýšil průměrné malé obchodní firmě náklady o 200 tisíc ročně. Podle členky představenstva Svazu obchodu Jany Kváčové se totiž obchodníkům zvýšily jednorázové náklady například na nové smlouvy o asi 20 tisíc Kč. Na obalovou administrativu pak i malá obchodní firma musí zaměstnat člověka alespoň na částečný úvazek, což znamená dalších 180 tisíc nákladů ročně navíc.

Čtvrtek

Mladoboleslavská automobilka Škoda bude podle tisku vyrábět nejlevnější auta ze všech značek koncernu Volkswagen (VW), tedy hlavně malé vozy s horší výbavou. Nejdůležitějším odbytištěm české automobilky se stane střední a východní Evropa a Asie. „Volkswagen se vyvinul v globální značku s luxusními modely. Škoda by to neměla požadovat. Měla by se zaměřit více na soupeření s Fiatem nebo některými japonskými značkami,“ uvedl pro tisk předseda představenstva VW zodpovědný za strategii koncernu Detlef Wittig.

BRAND24

Pátek

Českobudějovičtí zastupitelé rozhodli, že podíl města v restauraci Masné krámy prodají Budějovickému Budvaru. Za třetinový podíl města v restauraci zaplatí Budvar 5,5 milionu korun. Slavná českobudějovická pivnice, kterou začátkem října uzavřel okresní hygienik, tak bude zřejmě zachráněna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).