Menu Zavřít

Týden na moři za cenu jedné večeře

9. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Svůdná nabídka pro čtenáře týdeníku EURO

Představte si večeři v pěti chodech:
Aspik z křepelčího vajíčka a vařených zeleninek zdobený vějířkem z plátků uzených kachních prsíček s kousky sušeného ovoce v džemu z grapefruitu.
Domácí těstovinové půlměsíčkové taštičky „mezzaluna“ plněné brutnákem lékařským. Nic si z toho nedělejte, já jsem donedávna taky nevěděl, co to je, takže: Brutnák lékařský (ale že si ti obrozenci navymýšleli nádherná jména?), latinsky a italsky zvaný borago a anglicky borage, je bylinka, z níž se dělají různé medicinální čaje, ale která se taky míchá na zelenou kašičku s jinými zelenými bylinkami, jako šalvěj, máta, pažitka, petržel či koriandr například. Tak takovou nějakou kašičkou jsou ty půlměsíčky plněné a dostávají od ní zvláštní hutně herbální vonnou příchuť. Taštičky jsou zalité jemnou smetanovou omáčkou s rozpuštěným sýrem robiola, mírně potřísněné práškem sladké papriky a posypané praženými piniovými oříšky.
Turbánek ze srolovaných filátek dorady odpočívající na postýlce z růžového lístkového rizota. Rozumějme rizota vařeného s lístky růžových květů, pěkně v rýži rozvařených a zabarvujících každé rýžové zrnko do růžova a vdechujících jim růžovou vůni i chuť. Obložené tmavě rudými lístky květů, jen tak z výtvarné rozmařilosti.
Předsolené a marinované kotletky jemného anglického jehněčího v bylinkové kůrce (v obalu z pečených zkřupavělých listů vonných bylinek) s omáčkou z červeného vína podávané s bochánkem zapékané bramborové kaše a kopečkem mladé jarní zeleninky.
Malinová a pistáciová „poezie“ s vanilkovým krémem.
To vše provázené nekonečným přílivem výběru dvou vín: Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico a Chianti Classico DOCG i s tím černým kohoutem na hrdle.
Dali byste za takovou večeři v luxusním prostředí s královskou obsluhou 199 eur? No dobře, kdyby ne, tak zkusme toto: Dali byste 199 eur za týden takovýchto večeří, obědů, snídaní a noclehů na italské výletní lodi projíždějící od přístavu k přístavu Středozemním mořem, který normálně stojí okolo dvoutisícovky? Nedali? V tom případě okamžitě přestaňte číst.
Tu večeři jsem si nevyfantazíroval, jen o ní podávám zprávu z první ruky (první huby?) z nové výletní lodi Poesia, která vyplula na svou křestní plavbu z Doveru s první várkou VIP cestujících a celebrit 6. dubna. Předchozí den a noc se na ní ještě stačila vydovádět a dát jí tu základní patinu radostného užívání přibližně tisícihlavá smečka pozvaných novinářů a cestovních agentů z celého světa včetně obou Amerik, Japonska a Číny (a jediné agentky a jediného novináře z Česka). V gala večeru smokingů a dlouhých večerních šatů nás italská loďařská společnost MSC Crociere poctila kromě výše popsané večeře koncertem Andrey Bocelliho, orchestrem Ronnieho Scotta k tanci, nekonečnou invazí jídla a pití včetně vína z vinic Gérarda Depardieua. A půlnočním křtem, který za podpory prince a princezny z Kentu (to jsou ti, co předávají ceny na Wimbledonu) vykonala Sophia Lorenová.
Jídla byla pojmenována citáty z Danteho Božské komedie, protože se podávala v pátém poschodí zvaném “Dante Deck”. Každé podlaží této čtrnáctiposchoďové lodi nese jméno některého slavného italského básníka.
Poesia má tři tisíce míst a asi tisícový personál, několik desítek barů a kavárniček, tucet restaurací, několik tanečních sálů a divadlo. Každá kabina má balkonek a před velkou dvojitou postelí na stěně obrovské zrcadlo, které vám pobyt na lodi dělá i eroticky zábavný. Na palubách jsou bazény, vodní víry a jacuzzi vany, na ochozech obrovské prostory na povalečský život v pohodlných lehátkách. A je to nejnovější, největší, nejmodernější a technicky nejlépe vybavená loď z flotily MSC Crociere, které všechny nesou podobná jména, Opera, Fantasia, Serenata, Armonia, Orchestra, Musica, Lirica, Rhapsody, Sinfonia.
A na ty dvě poslední čtenářům týdeníku EURO předávám od MSC Crociere, kterou pro tuto příležitost v Česku zastupuje agentura B2Btravel, rapsodicky symfonicky fantastickou nabídku, kterou může odmítnout jen sebenenávistný flagelant. Tříhvězdičková Rhapsody má ještě místa na zbytek dubna a celý květen a nabízí je za 199 eur na osobu s plnou penzí na týden, uvítacím a loučícím koktejlem, odpolední kávou a půlnočním bufetem. K placení zůstává jen pití, spropitné a ostatní nabízené nepovinné služby. Rhapsody vyplouvá každou sobotu z Janova na tuto trasu: Livorno, Salerno, Taormina, La Valetta, Tunis, Olbia, Janov. Čtyřhvězdičková Sinfonia pluje za 399 eur už jen v dubnu opačným směrem trasu Monte Carlo, Valencia, La Valetta, Tunis, Civitavecchia, Janov. Noci na lodi, ve dne návštěvy měst. Parkování v Janově.
Na Poesii ještě hodně dlouho žádné slevy nedostaneme (ostatně my novináři a agenti jsme ji možná na dlouho vyjedli a vysáli), ale zástupci MSC Crociere mě ujistili, že večeře jsou na všech jejich lodích přibližně stejné kvality (no dobře, tak v trojce možná nedostanete stříbrný příbor).

BRAND24

Popisky : Výletní loď Poesia brázdí Středozemní moře
V restauraci Il Palalladio na Poesii převládá červená

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).