Menu Zavřít

Týden: Dodavatelé energií chtějí odškodné po desetitisících zákazníků

27. 2. 2012
Autor: profit

Až několik set milionů korun by jako odškodné od svých zákazníků mohli požadovat dodavatelé energií. Informaci dnes zveřejnil časopis Týden.

Foto: Profimedia.cz

Při změně dodavatele elektřiny a plynu mnoho lidí podepíše více smluv za sebou, ty pak mohou platit současně. Od velkého množství zákazníků se chystají vymáhat odškodné velké i malé společnosti podnikající v oblasti dodávání energie.

Jedná se o několik tisíc malých případů, v kterých dodavatelé chtějí od odběratelů vymáhat tisíce korun za ušlé zisky a porušování smluvních podmínek.

Je to úplně zásadní problém. Na celém trhu můžeme mluvit zhruba o sto tisících smlouvách, které tady poletují ve vzduchu,“ řekl Týdnu obchodní ředitel dodavatele elektřiny a plynu Českého energetického centra, Vladimír Vokroj, který v minulosti dlouhodobě působil v ČEZu.

BRAND24

Vysoké množství smluv, které „poletují vzduchem“, je způsobeno agresivními způsoby prodeje podomních obchodníků. Zákazníci často podepíší několik smluv za sebou, přičemž nesolidní obchodníci, kteří jsou zmocněni k vyřizování agendy přechodu, neprovedou kroky potřebné ke zrušení starších smluv. Jeden odběratel je tak ve stejné chvíli povinen plnit smluv několik.

Těchto případů je stoprocentně velké množství. Troufnu si říct, že to bude deset, možná do dvaceti procent,“ řekl majitel a šéf Bohemia Energy Jiří Písařík. Například v loňském roce změnilo dodavatele elektřiny na 374 tisíc domácností.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).