Menu Zavřít

Tvrdík opět v horkém křesle

15. 12. 2003
Autor: Euro.cz

DO ČELA ČESKÝCH AEROLINIÍ PŘIŠEL JAROSLAV TVRDÍK BEZ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ A ZA VELKÝCH OHLASŮ. TY SE VŠAK NENESLY V DUCHU JÁSOTU NAD NOVÝM PREZIDENTEM FIRMY, ALE PŘESNĚ NAOPAK.

Nebyl snad nikdo, kdo by Tvrdíkův příchod do firmy uvítal. Jeho ustavení do funkce bylo zcela politickým rozhodnutím vlády Vladimíra Špidly, od které se přitom očekávala změna politického stylu od toho, který preferoval jeho předchůdce Miloš Zeman. Připomeňme si, kdo za příchodem Tvrdíka do Ruzyně stál. Byl to například Pavel Řežábek, generální ředitel České konsolidační agentury, kterého podle dobře informovaných zdrojů podporuje mimo jiné vlivný lidovecký předseda Miroslav Kalousek. (Právě v ČKA Tvrdík setrval pár letošních letních horkých měsíců na pozici poradce, než se pro něj našla lukrativnější nabídka.) Jeho kariéře v civilním sektoru také napomohl ministr vnitra a zákulisních jednání o obsazování funkcí ve strategických podnicích Stanislav Gross. Tvrdíkovo entrée do ČSA podpořili však i zástupci dalších stran - například část lidovců nebo někteří členové ODS. Mezi nimi byl zřejmě nejdůležitější názor pražského primátora Pavla Béma, který zastupuje v dozorčí radě ČSA hlavní město jako minoritního akcionáře s necelými 3 % akcií. Bém s posazením Tvrdíka na šéfovskou židli aerolinek souhlasil. Překvapivě stejně se zachovalo i všech jedenáct zbylých členů dozorčí rady, i když původně řada z nich tvrdila, že jejich hlas exministr rozhodně nezíská. Umístění nezralého Tvrdíka na strategický post vyvolalo odpovídající reakci. V médiích se začalo například rozebírat to, že Tvrdík neumí anglicky, sám se v deníku Právo před rokem přiznal, že je stále ve znalosti jazyka zcela nutného pro komunikaci ředitele letecké společnosti, začátečníkem. Bývalý prezident aerolinek Miroslav Kůla neopomněl při této příležitosti zmínit, že mu chodila denně emailová korespondence z poloviny v angličtině, a že šéf letecké společnosti musí vyřizovat řadu osobních jednání a konzultací po telefonu právě v tomto jazyce. Také se Tvrdíkovi otloukal o hlavu způsob, jakým odcházel z funkce ministra. Kvůli škrtům v rozpočtu armády na příští rok totiž nejdříve podal demisi, po rozhovoru s předsedou vlády ji opět stáhnul a jen pár hodin na to ji opět nesl do rukou premiéra.

SLIBOVAL LEDASCO

Dalších povedených kousků se dopustil v armádních funkcích. Sice vojákům sliboval ledasco, ale už méně se toho podařilo zrealizovat. Přitom v době nástupu do ministerského křesla mu všechno hrálo do karet. Vyměnil nepříliš schopného a až příliš pasivního Vladimíra Vetchého, což bylo pro řadu lidí z rezortu úlevou. Přišel z postu náměstka, kam původně dorazil z místa ředitele Volarezy - Vojenských léčebných a rekreačních zařízení. Byl profesionálním vojákem. Rozuměl si se svými podřízenými. Pak ale začal čím dál častěji selhávat. Nezvládal náročnou roli ministra. Podle interních informací z ministerstva chtěl studovat téměř všechny dokumenty, které procházely ministerstvem. Tato zcela zásadní manažerská chyba možná může za jeho hořekování, které se objevilo v jeho rozhovorech pro média, že se cítí vyčerpaný a unavený.

BRAND24

V BEZPEČÍ SVÉ KANCELÁŘE

Tvrdíkovy manažerské schopnosti se prokázaly i v jiné souvislosti. Dodnes například nevystupuje v médiích. Stejně rychle jako se v době ministrování začal estrádovitě ukazovat při nejrůznějších příležitostech, pořádal efektní tiskové konference a novinářům posílal o své vlastní vůli na jejich mobilní telefony krátké textové zprávy, tak stejně kvapem veškerou komunikaci utnul a ukryl se do ulity své prezidentské kanceláře. Z ní chce po třech měsících, zřejmě až se uklidní veškerý povyk kolem jeho nástupu do funkce, vystoupit až nyní. Dodnes však například neposkytl ani jediný rozhovor, za ČSA nechává mluvit buď mluvčí Pickovou nebo ředitele odboru komunikace Fleyberka. Za významnou změnu se dá považovat v tomto případě to, že začal zveřejňovat tiskové zprávy. Alespoň komunikaci dovnitř firmy vcelku Tvrdík zvládá. Je to však díky ústupkům vůči zaměstnancům a gestu snížení svého platu na sto tisíc korun. V případě, že firma bude úspěšná, si nový prezident přidá stejně vysoké

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).