Menu Zavřít

Tvrdá ofenziva

3. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Ve válce prohlížečů přituhuje

Google představil svůj nový webový prohlížeč nazvaný Chrome. Americká společnost tímto krokem naplno vstoupila do války prohlížečů, která od příchodu Firefoxu zuří s nebývalou intenzitou. Od té doby, co Microsoft popravil Internet Explorerem (IE) svou do té doby dominantní konkurenci a získal monopol, nastaly pro rozvoj internetu špatné časy. Proč také investovat do vývoje, když žádný produkt nešlapal IE na paty a peněz bylo třeba jinde. Změna přišla až s příchodem první verze Firefoxu, který využil některých vlastností minoritní placené Opery a díky technologickému náskoku získal zhruba dvacetiprocentní podíl na trhu. To Microsoft přimělo pustit na trh aktuální, sedmou verzi IE, která je funkčně s poslední verzí Firefoxu opět v rovnoprávném konkurenčním postavení.
Chrome by mohl současným stavem pořádně zahýbat. Technicky jde o poměrně vyspělou novinku, jejíž přednosti nespočívají ani tak v milionu nových funkcí, ale spíše ve snadnosti použití, a to díky dokonale promyšlenému designu a provázání s webovými aplikacemi. Chrome ve své aktuální podobě může být prvním krokem pro výraznější rozvoj server side softwaru a současně prvním výraznějším krokem k ústupu od klasických operačních systémů, jak je známe dnes.
Google Chrome je postaven na open-sourcovém renderovacím jádru WebKit. Stejné jádro používá i prohlížeč Safari od Applu, linuxový Konqueror a Adobe. Přechod na tento prohlížeč je snadný, instalátor proběhne poměrně rychle a přebere záložky z původně používaného prohlížeče, tedy pokud jím byl IE nebo Firefox. Operu a ostatní Chrome vykořistit neumí. Po prvním spuštění lze nastavit pár základních věcí, jako například domovskou stránku, jazyk, ukládání hesel a podobně. Tím je téměř veškeré uživatelské nastavení odehráno. Z hlediska práce s internetem Chrome zcela obrací logiku běžných prohlížečů. Zatímco v případě IE nebo Firefoxu je stále patrné, že jde o aplikace, které zobrazují obsah mimo stolní počítač, Chrome je spíše jakoby otevřené okno běžné desktopové aplikace. Hodně tomu napomáhá zmíněný minimalismus a záložky umístěné do rámu okna programu. Jednotlivé aplikace z dílny Google, jako třeba kalendář nebo Google docs, je možné z prohlížeče vytáhnout a umístit jejich ikony na plochu. Po jejich opětovném spuštění se chovají jako desktopové programy a na první pohled je není možné identifikovat coby okna prohlížeče. Tím se výrazně stírá rozdíl mezi doposud velice odlišným prostředím na desktopu a internetu.
Záložky na horním okraji okna prohlížeče lze myší přesunovat, vytáhnout ven do samostatného okna, poté zase vrátit zpět do prohlížeče. Každá záložka navíc v rámci Windows pracuje jako samostatný proces, takže v případě zamrznutí aplikace lze vypnout právě jen viníka pádu, a nikoliv všechny otevřené stránky. Při otevření prázdné záložky Chrome nabídne náhled několika nejčastěji otevíraných stránek, což je velice praktická záležitost. Pro pokročilejší je také velkou výhodou možnost anonymního surfingu, kdy Google na povel v nastavení stránky neukládá žádné informace o navštívených webech.
Tak, jak prohlížeč vstoupil na trh, jde o vcelku úžasnou věc. Google bývá tradičně kritizovaný za nekoncepční chrlení novinek, nicméně tato kritika zaznívá nejčastěji od finančníků obchodujících jeho akcie. Je pravda, že v situaci, kdy člověk neví, zda dlouho očekávaný projekt přinese takové novinky jako Chrome, či naopak nebude mít větší význam jako Google Knol, se těžko sází na další vývoj ceny. To je však spíše problém finančníků, současná šíře záběru Google produktů poskytovaných zdarma je taková, že kromě operačního systému takových osmdesát procent uživatelů nepotřebuje jiný software než právě od Googlu.
Přesto není všechno úplně dokonalé. Vezmeme-li však v potaz konkurenci, pak na to, že Chrome je od výrobce prvním počinem svého druhu, funguje poměrně slušně. Z technického hlediska má prohlížeč větší potíže se stránkami s javascriptem i s několika dalšími technologiemi, avšak lze předpokládat, že na odstranění těchto zádrhelů se s vysokou intenzitou pracuje. Během několika málo měsíců bude z Chromu zřejmě slušně odladěný, velmi dobře fungující prohlížeč, skvěle integrovaný se zbytkem googlího softwaru.

klady
jednoduchost
nový přístup
funkce přibližují internet desktopu

zápory
dětské nemoci

BRAND24

tabulka
Google chrome
cena: zdarma
adresa: www.google.com/chrome

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).