Menu Zavřít

Tvary v souladu s přírodou

22. 9. 2003
Autor: Euro.cz

PROSTOR KOLEM NÁSKROMĚ BAREV NÁS MŮŽOU POZITIVNĚ, NEBO NEGATIVNĚ NALADIT TAKÉ TVARY. JEJICH NEVHODNÉ USPOŘÁDÁNÍ MŮŽE VÉST K NAPĚTÍ A PODRÁŽDĚNOSTI, NEBO NAOPAK K UTLUMENÍ NAŠÍ AKTIVITY.Teorie Feg-shui, česky učení geomantie je teorie založená na virtuálních představách o člověku a vesmíru.

PROSTOR KOLEM NÁS

KROMĚ BAREV NÁS MŮŽOU POZITIVNĚ, NEBO NEGATIVNĚ NALADIT TAKÉ TVARY. JEJICH NEVHODNÉ USPOŘÁDÁNÍ MŮŽE VÉST K NAPĚTÍ A PODRÁŽDĚNOSTI, NEBO NAOPAK K UTLUMENÍ NAŠÍ AKTIVITY.

Teorie Feg-shui, česky učení geomantie je teorie založená na virtuálních představách o člověku a vesmíru. Jejím cílem je sjednocení nebe, země, člověka a hmoty prostřednictvím nejvyšší síly, tj. TAI-CHI. Číňané věří, že když dosáhneme sepětí všech jmenovaných prvků, energie známá jako či začne proudit všemi těmito entitami. A to povede k produktivním výsledkům. Zablokování či může mít opačné následky. Známe v podstatě dva základní tvary. Přímku a křivku. Vše ostatní je jejich pouhou odvozeninou. Přímka je prvek přináležející mužskému principu jang. Ten je aktivní, ostrý, směřující za nějakým cílem. Je rázným předělem v prostoru i v životě. Symbolizuje ho např. stěna, skříň, pracovní stůl s ostrou hranou. Naproti tomu kruh je prvkem ženským - jing. Je mírný, pasivní a oproti svému mužskému protějšku rozdělené spojuje. Je zastoupen oblými rohy, kulatými stoly, stolními svítidly. Je-li interiér příliš líně zařízen, jeho energie spí. Člověk, který v tomto prostředí žije a pracuje, potřebuje příliš mnoho síly, aby tuto pasivní energii překonal. Naopak v prostoru, kde je mnoho hran a ostrých prvků, je příliš mnoho agresivity, uspěchanosti. Při zařizování místnosti bychom ze všeho nejdříve měli lokalizovat střed místnosti. Ten určujeme tak, že se postavíme postupně do každého rohu místnosti a vizuálně odhadneme, kde se protínají diagonály. Tento střed je pak potřeba chránit a udržovat čistý a jde-li to, i nezastavěný nábytkem. Je-li i ostatní nábytek a prostor uspořádán tak, aby se či mohlo pohybovat, je vše v pořádku. V jiném případě je třeba mu prostor k pohybu uvolnit. Jsou místa, kam se neposadíte, ani kdyby vám za to platili. V prostoru některých restaurací se objevují permanentně neobsazená místa. Posadíte-li se tam, zjistíte pouhým pohledem, že se hrany nábytku nebo zdí lámou právě v onom místě, ve kterém se nacházíte. Proto je dobré interiéry zařizovat nábytkem se zaoblenými hranami. Pokud dráha energie (ať už v interiéru či exteriéru) vede podél přímky nebo se protíná v ostrých rozích, jste vystaveni působení ničivé energie. Proto je vhodné tyto dráhy nenásilně lámat a blokovat různými předměty (květiny, akvária, vodní plochy, zahrady atp.). Přirozené tvary jsou mírné křivky a mírně se vlnící oblouky odrážející běh přírody, kde se přímky v čisté podobě takřka nevyskytují.

Příště: směry a prostor

PROSTOR KOLEM NÁS

Místnost je na první dojem komunikativní, šedomodrá kombinace je vhodná, dobrá je i barevnost stěn. Chyba stolu je, že nedosahují až k zemi, což vede k tomu, že si účastníci koukají na boty. Černá linka u stropu působí nevhodně (vhodnější by byla bílá). Nejrušivějším prvkem interiéru jsou dva červené kruhy na čelní stěně, které zcela odvádějí pozornost.

BRAND24

Autor je vizážista a specialista na firemní image. Je členem sdružení PEI-Vaše inspirace, www.imageaudit.info)

Děje se i ve vašem regionu něco zajímavého? Dejte nám vědět na adresu redakce (kontaktní osoba Nikoleta Alivojvodič) nebo prostřednictvím e-mailu alivojvodic@profit.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).