Tuzemské mlékárny ničí cizí sýry

10. září 2007, 00:00 - admin
10. září 2007, 00:00

České mlékárny nedokážou na domácím trhu čelit zahraniční konkurenci hlavně při prodeji sýrů. Dovoz sýrů začal sílit po vstupu do Evropské unie a nyní již téměř trojnásobně převyšuje objem české produkce prodávané za hranicemi. Z republiky se přitom vyváží mléko, které by tuzemské mlékárny dokázaly zpracovat na výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

České mlékárny nedokážou na domácím trhu čelit zahraniční konkurenci hlavně při prodeji sýrů. Dovoz sýrů začal sílit po vstupu do Evropské unie a nyní již téměř trojnásobně převyšuje objem české produkce prodávané za hranicemi.

Z republiky se přitom vyváží mléko, které by tuzemské mlékárny dokázaly zpracovat na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Tvrdí to Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. „Mléko by mělo skončit ve výrobcích, které jsme schopni na světovém trhu zhodnotit lépe,“ řekl Kopáček. Uvedl, že loni čeští zemědělci prodali hlavně v Německu do 15 procent roční produkce mléka, která se pohybovala kolem 2,6 miliardy litrů.

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče