Tuzemská výroba vín klesla o pětinu

22. května 2006, 00:00 - TOMÁŠ JOHÁNEK
22. května 2006, 00:00

O pětinu na 438 tisíc hektolitrů klesla loni podle předběžných čísel domácí výroba vín. "Důvodem byla hlavně nižší sklizeň hroznů, na níž se podepsaly choroby způsobené zejména deštivým počasím v létě," řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Kvalita loňského ročníku ale podle něj byla špičková.

Tuzemská výroba vín pokrývá rostoucí domácí spotřebu asi z necelých 40 procent Za hlavní problém v současnosti považující domácí vinaři příliv levných dovozů (podrobněji v Profitu č. 50/2005).

Vinaři loni podle Půčka vykázali průměrný výnos kolem 4,6 tuny hroznů z hektaru, zatímco dlouhodobý průměr je kolem 5,8 tuny. „Například v Rakousku je produkce mnohem intenzivnější a sklízejí tam devět tun z hektaru, v Německu až 12 tun,“ podotkl Půček.

Loni činila spotřeba vína na obyvatele asi 17 litrů proti 15 litrům v půli devadesátých let. Průměr EU je ale zhruba 30 až 32 litrů na osobu.

OBCHOD S VÍNEM

(v milionech korun)

Rok Dovoz do ČR Vývoz z ČR

2005 2541 136

2004 2331 123

2003 1647 110

2002 1478 106

2001 1325 79

2000 1034 91

Pramen: ČSÚ

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče