Menu Zavřít

Turecké starosti ČEZ: elektrárna Egemer prodělala přes tři miliardy

28. 4. 2017
Autor: ČEZ

Vítězem kategorie Nejhorší investice společnosti ČEZ v zahraničí se stává... Turecká paroplynová elektrárna Egemer. Zařízení, které vyrostlo během let 2011 až 2014 na jihu země poblíž hranic se Sýrií, za loňský rok prodělalo v přepočtu přes 3,4 miliardy korun. V elektrárně ČEZ drží více než třetinový podíl. Také další společné podniky, které ČEZ vlastní spolu s tureckou podnikatelskou skupinou Akkök, skončily ve ztrátě.

Podle vyjádření společnosti ČEZ se jedná hlavně o účetní záležitost. „Ztráta za rok 2016 je u zmíněných společností způsobena vývojem směnného kurzu liry vůči dolaru – a tedy i ke koruně. Lira loni oslabila o 21 procent. Společnosti mají úvěry poskytnuté v dolarech, tudíž oslabení liry znamená jejich účetní přecenění,“ doplnil mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Egemer obrazem:

Více důvodů zmínil ve výroční zprávě skupiny Akenerji její generální ředitel Ahmet Cemal Dördüncü. „Byl to další náročný rok pro turecký energetický sektor postižený zpomalením růstu ekonomiky, oslabením turecké liry, přebytkem na trhu s elektřinou a pádem cen energie,“ uvedl. Zmiňuje též nedostatek vody, který omezil provoz hydroelektráren, a technické problémy paroplynu Egemer.

ČEZ má nicméně relativní štěstí v tom, že své aktivity v Turecku nemá pod většinovou kontrolou; konkrétně v elektrárenské skupině Akenerji drží něco přes 37 procent akcií. Její ztráty se tudíž nepromítají přímo do výsledků české elektrárenské jedničky. Dopad do hospodaření je přesto negativní. V loňském roce totiž ČEZ musel snížit účetní hodnotu svých investic do tureckých podniků o 1,3 miliardy korun.


ČEZ aktuálně řeší prodej tuzemské elektrárny:

Počerady se neprodávají. Zatím

Elektrárna Počerady


ČEZ vstoupil na turecký trh v říjnu 2008, kdy odkoupil podíl v elektrárenské společnosti Akenerji. Zaplatil za něj 302,6 milionu dolarů (v tehdejším kurzu 5,6 miliardy korun). Krátce poté získal spolu s tureckým partnerem Akkök Group za 600 milionů dolarů (13 miliard korun) společnost Sedaş, která zajišťuje distribuci elektřiny v průmyslovém regionu východně od Istanbulu.

Malou útěchou pro ČEZ může být aspoň to, že v oblasti prodeje a distribuce elektřiny v Turecku dosahuje zisku. V loňském roce se v součtu za obě společnosti – distribuční a obchodní – jednalo o celkem 893 milionů korun po zdanění.

BRAND24

Dále čtěte:

ČEZ do roku 2035 odstaví více než polovinu uhelných zdrojů

Lokální firmy mají zájem o bulharské projekty ČEZ

Solární kocovina: policie zajistila více než 20 milionů dceřiné firmy ČEZ

Fotografie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).