Menu Zavřít

Tunely na Islandu, Vila v Brazílii

28. 10. 2011
Autor: profit

Letos poprvé byla v tradiční soutěži Stavba roku vyhlášena i kategorie pro české projekty v zahraničí. Oceněny byly dvě vynikající ukázky české architektury. Reprezentativní vila českého velvyslanectví v hlavním městě Brazílie a projekt 14 kilometrů silnice se dvěma tunely na Islandu.

Foto: Stavba roku

Vývoz stavebních služeb či tvorba architektonických návrhů pro zahraniční klienty je zatím podle mnoha odborníků nad možnosti českých podniků a projektantů, třebaže mají v oboru výborné zkušenosti. Inspirovat české stavitele k obchodování v zahraničí se proto rozhodla nově i etablovaná soutěž Stavba roku. Zatímco v předchozích ročnících se klání, která vzniklo už roku 1992, soustředilo jen na tuzemské projekty, letos byla poprvé vypsána i kategorie Stavba roku v zahraničí. Český export byl jejím mediálním partnerem.

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství nakonec v této kategorii ocenila dvě stavby. Tou první je rekonstrukce zastupitelského úřadu ČR ve městě Brasília. Dům, který úspěšně reprezentoval českou architekturu šedesátých let v nově budovaném hlavním městě Brazílie, tehdy na návrh českých architektů postavila v letech 1961 až 1965 firma Christian–Nilsen. Novou podobu nyní navrhli Magdaléna Hlaváčková, Petr Hlaváček a Ondřej Korčák. Rekonstrukci provedla jihlavská firma PSJ.

BRAND24

Druhou oceněnou výpovědí o šikovnosti českých inženýrů a stavebních specialistů je 14 kilometrů dlouhý silniční projekt s dvěma tunely na Islandu. Projekt nazvaný Hédinsfjardargöng vybudovaly společně česká společnost Metrostav a islandská Háfell ehf. Spektakulární stavba uprostřed divoké přírody je zajímavá zejména tím, že byla vybudována v neuvěřitelných přírodních a geologických podmínkách Islandu, který je znám svou neklidnou tektonickou činností. Stavbu ztěžovalo také místní drsné klima.

Organizátoři soutěže doufají, že ocenění těchto staveb pomůže inspirovat další české stavební firmy k zájmu o zahraniční trhy. Zejména v této době, kdy tuzemský trh spíše stagnuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).