Menu Zavřít

Tržní nájemné kleslo ve všech krajských městech

19. 7. 2012
Autor: profit

Tržní nájemné v letošním druhém čtvrtletí kleslo ve všech krajských městech, nejvíc v Karlových Varech, Jihlavě a Ústí nad Labem. V prvním čtvrtletí ve srovnání s koncem loňského roku tržní nájemné naopak téměř ve všech krajských městech rostlo.

Foto: Profimedia

Vyplývá to z průzkumu Institutu regionálních informací, který prozkoumal vzorek více než 42 tisíc prodávaných bytů a nabídek na pronájem bytu po celé zemi.

V Karlových Varech tržní nájemné kleslo o 5,8 procenta, v Jihlavě o 4,4 procenta a v Ústí nad Labem o 4,2 procenta. Nájemné spíše stagnovalo v Pardubicích, ve Zlíně, Liberci a Olomouci.

Je velmi pravděpodobné, že deregulace nájemného se začíná postupně projevovat na jednotlivých místních trzích. Pokles by byl ještě vyšší, pokud bychom vzali v úvahu inflací,“ uvedla jednatelka IRI Milada Kadlecová. Deregulace nájemného podle ní „uvolňuje“ dosud obsazené byty, zejména ty velké, a tím zvedá nabídku, do které se ale promítá i kvalitativní konkurence na trhu.

V příštích měsících IRI očekává další pokles tržního nájemného. “Do změn na místních trzích s pronájmy bytů se bude i nadále promítat dokončení deregulace nájemného i ve zbývajících krajských městech a v Praze, ke které má dojít od ledna roku 2013,“ upozornila Kadlecová.

BRAND24

Průměrná cena standardního staršího bytu se ve většině krajských měst během druhého čtvrtletí opět o něco snížila. Tempo poklesu se však v posledních měsících zpomalilo. V Brně, Liberci, Plzni a Zlíne se ceny mírně zvýšily. “Ani na zbytek roku nepředpokládáme nějak dramatický vývoj cen starších bytů, stagnace bude pokračovat,“ míní Kadlecová.

Nejdražší starší byty jsou v Praze, kde se cena průměrného třípokojového bytu o podlahové ploše 68 metrů čtverečních pohybuje kolem 2,6 milionu korun a je tak přibližně o 1,6 procenta nižší než na počátku roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).