Menu Zavřít

Tržby chemičky Precheza z holdingu Agrofert loni překonaly tři miliardy

6. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Přerovská chemička Precheza, která patří do holdingu Agrofert, loni díky oživení trhu s titanovou bělovou zvýšila tržby o tři procenta na 3,035 miliardy korun. O rok dřív utržila 2,945 miliardy korun. Zisk Prechezy loni klesl na 556 milionů korun z 624 milionů korun v roce 2015. Předloňský zisk ale výrazně ovlivnilo pojistné plnění za havárii nové linky na výrobu kyseliny sírové, řekl generální ředitel Prechezy Ivo Hanáček.

Precheza loni podle Hanáčka prodala rekordních 55 700 tun titanové běloby. „Technologie byly provozovány bez zásadních poruch a po téměř pětileté odbytové krizi došlo v druhém pololetí 2016 k oživení poptávky po titanové bělobě. Vyprodali jsme díky tomu i naše sklady,“ uvedl Hanáček.

Na loňských tržbách Prechezy se titanová běloba podílela 86 procenty. Růst poptávky po titanové bělobě na světových trzích Hanáček přisoudil hospodářskému růstu i jejím nízkým cenám. Zatímco po rekordních letech 2011 a 2012 spotřeba titanové běloby prudce klesla, protože například výrobci nátěrových hmot či plastů kvůli úsporám nákladů začali používat náhražky, tak loni se karta obrátila a poptávka se díky nízkým cenám začala zvyšovat. V Evropě navíc byly uzavřeny dva velké podniky na výrobu titanové běloby.

Precheza
Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v Česku a její produkce míří z větší části na export. Vývoz se na loňských tržbách přerovské chemičky podílel 91 procenty. Precheza je součástí skupiny Agrofert od roku 1996 a v Přerově zaměstnává zhruba šest stovek lidí.

„V závěru loňského roku došlo k mírnému nárůstu cen titanové běloby při stále nízkých cenách surovin a energií, což nám umožnilo dosáhnout velmi dobrých hospodářských výsledků. Zisk Prechezy po zdanění činí 556 milionů korun,“ uvedl Hanáček. Trh titanové běloby vykazuje růst i v letošním roce. „Pokud se nepřihodí nic mimořádného, tak by letošní výsledky mohly být ještě lepší než v roce 2016. Hlavním rizikem je nyní kurz koruny, růst cen a dostupnost surovin,“ podotkl Hanáček.

Předloni Precheza i díky výplatě pojistného za havárii a následnou odstávku technologie na výrobu kyseliny sírové zvýšila čistý zisk meziročně o 67 procent na 624 milionů korun z 374 milionů v roce 2014. Tržby Prechezy v roce 2015 ale klesly o dvě procenta na 2,945 miliardy korun z 3,011 miliardy o rok dřív.


Stát platí Agrofertu miliony za nouzové potraviny. Čtěte více

Z holdingové stáje Agrofertu obchoduje se státními rezervami dodavatel masa Animalco a hlavně mlékárny Olma a Hlinsko.


Precheza v posledních letech postupně zvyšuje klíčovou produkci titanové běloby, která nachází uplatnění při výrobě barev, plastů, papíru, umělých vláken i v potravinářském průmyslu. Náklady projektu do konce roku 2016 činily spolu s modernizací výroby kyseliny sírové téměř miliardu korun. Výrobní kapacita Prechezy se u kyseliny sírové zvýšila o 20 procent na 220 tisíc tun a u titanové běloby na 56 tisíc tun z 50 tisíc v roce 2012.

BRAND24

Konsolidovaný čistý zisk koncernu Agrofert, který je ve svěřenských fondech šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, se loni meziročně snížil o 9,6 procenta na 7,79 miliardy korun. Konsolidované tržby koncernu klesly o 6,4 procenta na 155,3 miliardy korun.

Dále čtěte:

Agrofert chce srazit platy v německém Liekenu. Zaměstnanci se bouří

Zemědělec Rada se brání Agrofertu. Zpochybňuje jeho pohledávky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).