Tříhvězdičkové britské vánoce

10. prosince 2007, 17:27 - Benjamin Kuras
10. prosince 2007, 17:27

Ke svátečnímu obědu Jamieho krůta nebo Gordonova husa

Kdo si ještě na konci naší britské série stěžuje, že britská kuchyně je nudná či mdlá, ať si položí tyto otázky: Jak to, že nejpopulárnějším televizním šéfkuchařem v celé Evropě je Angličan Jamie Oliver a proč si Praha v naději na častější návštěvy Michelinových inspektorů přiváží s velkou pompou Skota Gordona Ramsayho, jediného dvanáctihvězdičkového kuchaře na světě? (On sám má sice Michelinovy hvězdy „jen“ tři, ale dvanáct jich vlastní dohromady jeho britské restaurace). Odpovídejte si, jak chcete, oba vás teď naučí péct tradiční britský vánoční oběd. Žádnou rybu, nýbrž velkou drůbež. A jsou to jejich originální recepty.
Jamieho krůta začíná doporučením vecpat mezi kůži a maso trochu nádivky, aby prsa neuschla, než se stačí propéct tužší stehna. Pod kůži se sápeme dlaní směrem od krku a pomalu, abychom ji nenatrhli. Tatáž nádivka se bude cpát do břicha. Uděláme si ji na pánvičce na másle, v němž lehce osmahneme lístky čerstvé šalvěje a napříč krájené proužky anglické slaniny, přidáme k nim hojnost naplátkovaného česneku a drobně posekané cibulky. Všechno osmahneme do zhnědnutí. Přidáme strouhanku a drobně posekané sušené meruňky, strouhanou citronovou kůru, špetku muškátu, vejce, sůl a pepř, ještě chvilku vše dusíme, dobře promícháme a uhněteme v těsto. Krůtu prošpikujeme kousíčky slaniny, větvičkami čerstvého rozmarýnu a podélně nakrájeným česnekem. Nádivku v břiše zašpuntujeme jedním velkým pomerančem. Oplácáme olivovým olejem, položíme na pekáč, obložíme naplátkovanou mrkví a rozpůlenou cibulí, přikryjeme fólií a pečeme nejméně půl hodiny na každé kilo váhy – tedy například pětikilovou krůtu dvě a půl hodiny. Občas zalijeme vyteklou šťávou. Hotovou krůtu přemístíme na prkýnko, kde ji budeme plátkovat, do pekáče nalijeme sklenku vína (jakéhokoli) a dobře v něm rozmícháme všechny příškvarky na dně pekáče a odlijeme do omáčkové misky. Tou na talířích krůtí plátky poléváme. Podáváme s brambory, kořenovou zeleninou a růžičkovou kapustou. Gordon nám místo většinové krůty upeče menšinovou husu. Radí ji před pečením pořádně protáhnout za nohy a křídla, aby se uvolnila a lépe propekla. Husa spolu s kachnou bývala pro Brity dlouho nejběžnějším vánočním pokrmem, než ji do menšinového postavení vytlačila v 17. století z Ameriky nasazená krůta. V posledních letech se začíná vracet, alespoň v kulinárně dobrodružnějších kruzích. Ale nikdy už se nedožije takové popularity, jakou má vánoční husa v Česku. Krůta i husa si zaslouží tělnaté červené víno. Na ty Česko nemá dost slunka, tak si dopřejme z Francie třeba cahors nebo chȃteau-neuf-du-pape, z Itálie barolo nebo brunello, ze Španělska rioju. Donedávna jsem byl zavilým evropským šovinistou, nad „novosvětskými“ víny ohrnujícím nos. Austrálie a Kalifornie mně připadaly příliš silné a vyumělkovaně až kýčovitě hebké. Jižní Africe jsem fandil více, ale francouzsko-italskému průměru se mně neblížila. Teprve před několika týdny jsem se nechal zlomit pro Chile a Argentinu na soukromé koštovačce U zlaté koruny na Malém náměstí na Starém Městě. Patří největšímu dovozci novosvětských vín (220 druhů) a v Praze vám doručí objednávku minimálně dvanácti lahví (jinde v Česku 24). Začíná na překvapivě lahodných chilských cabernetech, merlotech a pinot noirech (kterým londýnští vtipálkové přezdívali „Pinochet noir“) za 150 korun. Senzačním objevem pro mě bylo carmenere (okolo 200 korun), které v 19. století ve Francii vymřelo, ale naštěstí v tu dobu už byl vysázený v Chile, kde dnes vykvetl do labužnické kategorie „señor viño“. K ostatním překvapením, až do dvou tisíc za australský shiraz, se už budete muset propít sami.

Husa ve skotském stylu podle Gordona Ramsayho Kůži na prsou a na stehnech husy křížem krážem lehce nařízneme ostrým nožem, aby z ní při pečení vyteklo co nejvíce sádla a zkřupavěla. Nastrouháme kůru citronovou a limetkovou a smícháme ji s mořskou solí, mletou směsí několikera koření (například pepř, hřebíček, koriandr, skořice, fenyklová nebo kumínová semínka …). Touto směsí důkladně husu potřeme zvenčí i posypeme zevnitř. Ostrouhaný citron a pomeranč vložíme do břicha s několika větvičkami rozmarýnu a tymiánu a necháme hodinku poležet a vůněmi nasáknout. Ve velké pánvi nebo plechovém pekáči husu na troše oleje nejprve ze všech stran osmažíme, až kůžička zhnědne a pustí do pánve šťávy. (Budeme ji asi muset přitom držet za nohy). Položíme na pekáč a pokropíme tekutým medem a lístky tymiánu. Vložíme do trouby předehřáté na 240 stupňů, po deseti minutách stáhneme na 190 a přikryjeme staniolovou fólií, aby se povrch nespálil dříve, než se husa propeče. Čas pečení je půlhodina na každé kilo váhy. Po půlhodině husu zalijeme šťávami, které nám jednak zbyly v pánvi, jednak mezitím vytekly na pekáč. Opakujeme každou půlhodinu a šťávu odléváme do mísy. Po upečení necháme husu půlhodinu stát přikrytou staniolovou fólií, aby úplně nezchladla. Podáváme s vařenými brambory a kořenovou zeleninou, které po uvaření lehce orestujeme v husí šťávě.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Dotace na fotovoltaiku: Od září až 150 tisíc korun na větší systémy
5 aplikací, které vás ochrání před otravnými telefonáty z call centra
Jak mohou soukromé kuřácké kluby a spolky zničit restaurace, hospody i jejich majitele
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Auta
Po Golfu dostal facelift i Volkswagen Golf Sportsvan.…
Další nádherná klasika na scéně. Gunther Werks představuje znovuzrozené Porsche 993
Když máte peníze, automobilky vám vyrobí opravdu cokoliv. Zde je důkaz
Mercedes-Maybach 6 Cabriolet ukazuje, jak budou vypadat superluxusní elektromobily
Test na pondělí: BMW M550i xDrive M Performance
Technologie
Ryzeny Mobile pro notebooky mají integrovanou grafiku „Vega 8“ nebo „Vega 10“
QLED netáhne tak, jak by Samsung chtěl. Špičkové TV proto zlevňuje až o 25 000 Kč
ABBYY FineReader 14: zaostřeno na PDF (vyzkoušeno)
Microsoft dosáhl milníku. Hlas rozpozná stejně dobře jako člověk
Netflix odmítl zaplatit další sezónu seriálu. Produkci Sense8 nabídl pornoweb
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít