Menu Zavřít

Trhové Sviny rozšíří výrobu tepla ekologickým spalováním biomasy

19. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Druhý ekologický kotel na spalování dřevního odpadu, tedy biomasy,uvedou ještě letos do provozu Trhové Sviny na Českobudějovicku. Kinvestici 95 milionů korun, z níž díky dotaci uhradí jen asipětinu, město vedly více než čtyřleté zkušenosti s prvním kotlem.

BRAND24

Druhý ekologický kotel na spalování dřevního odpadu, tedy biomasy,uvedou ještě letos do provozu Trhové Sviny na Českobudějovicku. Kinvestici 95 milionů korun, z níž díky dotaci uhradí jen asipětinu, město vedly více než čtyřleté zkušenosti s prvním kotlem.Ten při dodávkách tepla a teplé užitkové vody pro úřady, školy adalší instituce a 280 bytů v panelových i rodinných domechnahradil kotelnu na zemní plyn, jež se stala záložním zdrojem.Na investici 95 milionů korun město získalo 80 procent dotaceze Státního fondu životního prostředí, zbytek pokryje bankovnímúvěrem. V souvislosti s tím městský rozpočet, který se pohybujekolem 70 milionů až 80 milionů ročně, letos vzrostl na 110milionů korun. Projekt počítá i s vybudováním 1,5 kilometruteplovodu, nový kotel bude zásobovat teplem 50 rodinných domů zindividuální bytové výstavby.

V roce 1999 Trhové Sviny jako první v České republice použilyna výrobu tepla ekologický rakouský kotel o výkonu 2,5 megawattu,výjimečný především konstrukcí spalovací komory. Od té doby vzemi přibyla řada kotlů tohoto typu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).