Menu Zavřít

Trh s větrnou energií poroste v příštích letech pomaleji, říká studie

16. 12. 2011
Autor: profit

Růst větrné energetiky bude v příštích letech pomalíejší, než byla původní očekávání. Upozorňuje na to studie Roland Berger. Důvodem je nejistý růst a velká konkurence z Asie. Ceny součástek pro elektrárny prudce klesají.  

Foto: Profimedia.cz

„Růst v sektoru větrné energie výrazně zpomalí v porovnání s boomem posledních let,“ řekl Alexander Kainer, Principal společnosti Berger Strategy Consultants, a pokračoval: „V Evropě trhy stagnují především v segmentu pevninských větrných elektráren. To je zaviněno především nasycením tohoto segmentu a malými vládními investicemi v zemích jako je Španělsko. Evropský segment větrných elektráren na moři nabízí lepší příležitosti. Tam se zaměřují investoři a výrobci turbín.“

 Zatímco mezinárodní trh s větrnou energií v minulých několika letech dosahoval dvouciferného růstu, zpomalí se v období 2010 až 2015 na růst okolo 5 procent ročně. V období 2015 až 2020 pak poroste průměrným tempem 4 procenta. To bude skutečná výzva pro výrobce zařízení a dodavatele. Budou prodávat především zákazníkům z Asie, Oceánie a Latinské Ameriky.

Čínský trh s větrnou energií poroste obzvláště rychle v příští dekádě. Průměrný roční růst instalované kapacity větrné energie mezi lety 2010 a 2015 bude 18 GW, v období 2015 až 2020 poroste instalovaná kapacita průměrným tempem 20 GW za rok. Spojené státy mají stále potenciál k dalšímu růstu. Ale nejistý politický kontext, jako nepředvídatelné daňové podpory větrné energie vytváří nejistotu na americkém trhu. Trh s větrnými turbínami instalovanými na moři poroste nerychleji.

Globální kapacita poroste z dnešních 1,2 GW na 4,4 GW v roce 2015 (tedy o 260 procent). Dodavatelé zařízení z Asie zaplavují mezinárodní trhy. Již dnes je osm z deseti největších dodavatelů součástek pro větrné turbíny z Asie. Nabízí mnohem nižší ceny než ostatní konkurenti. To vede k poklesu cen jednotlivých součástek pro větrné elektrárny. Průměrná cena větrných turbín klesla od roku 2008 o 22 procent.

BRAND24

 Aby si výrobci energie udrželi náklady na úrovni 4 až 5 centů na kilowatthodinu (kWh), musí snížit výrobní náklady o dalších 25 až40 procent. Dodavatelé zařízení mohou dramaticky snížit výrobní náklady formou optimalizace, zlepšením procesů a strategických partnerství s dodavateli.

 „Snižující se ceny, tvrdá konkurence z Asie a pomalý růst na trhu s větrnou energií povedou ke konsolidaci mezi výrobci energie a dodavateli. Klíčoví výrobci a dodavatelé musí spolupracovat,“ dodává Kainer. Zlepšit bude třeba logistiku. Bude efektivnější vyrábět klíčové součástky větrných turbín – jako věže a lopatky – přímo v zemi odběratele, než je dopravovat do jiných částí světa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).