Menu Zavřít

Trh má zájem o "malé" reality

10. 11. 2003
Autor: Euro.cz

O TRENDECH NA REALITNÍM TRHU HOVOŘÍME S GENERÁLNÍM ŘEDITELEM SPOLEČNOSTI CENTRAL GROUP DUŠANEM KUNOVSKÝM.

Investoři, banky a realitní kanceláře se nemohou shodnout v názoru, zda se po vstupu do EU zvýší ceny nemovitostí…?

Skokový nárůst cen nemovitostí po květnu 2004 se očekávat nedá. Cizinci nijak masivní poptávku projevovat nebudou. Čeká nás ale zdražování staveb v souvislosti se zaváděním přísnějších evropských předpisů. Například elektroinstalace bude nutné řešit naprosto jinak, než jsme zvyklí. Také certifikace budou zvyšovat ceny. Evropské unii půjde na vrub i sjednocování DPH. Kdyby se skutečně stavební práce měly od roku 2007 zdražit o 17 procent, byl by to skok, kterého se lidé obávají už dnes a proto nakupují.

Poptávka na realitním trhu je skutečně nevídaná. Má podle vás hlubší příčiny, než je vstup do EU?

Ano. Všimněte si, že poptávka se odehrává v místech, kde dobře funguje ekonomika, lidé mají stabilní, dobře placené zaměstnání. K tomu přispívají levné hypotéky. To vše podporuje růst poptávky, na druhé straně právě poptávka tlačí ceny vzhůru.

CONTENT24

O co je dnes větší zájem, o byty, nebo rodinné domky?

Zdá se, že o byty, ale nikoli proto, že by lidé v rodinných domcích bydlet nechtěli. Drahé pozemky ženou jejich ceny nahoru, zatímco u bytů se cena pozemku rozpočte. Jinak je největší zájem o malé byty, malé domky a malé pozemky, což znamená, že lidé si mohou dovolit cenové rozpětí od 1,5 do 4 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).