Menu Zavřít

TREFY

22. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Země vstupující do EU mají stále co dohánět. Jejich úsilí však zřejmě bude bržděno převzetím některých evropských standardů a politik (trhy práce, zemědělství). Novým členským zemím tak hrozí ztráta konkurenceschopnosti v relaci k stávajícím členům Unie.

PĚT A ČTVRT EUROKRÁVY

Zkrátka a dobře si nemůžeme dopřát to, co si dočasně dovolují země Evropské unie. Jeden příklad za všechny: V roce 2002 dosáhla dotace na jednu evropskou krávu 850 eur, zatímco čistý příjem průměrného zaměstnance v České republice činil 4500 eur.

Ivo Nejdl Raiffeisenbank

**ZAČNE BOJ O ROPU

BRAND24

S tím, jak Čína konzumuje stále více a více ropy, svět se ocitá na pokraji tiché války o suroviny. Čínská spotřeba ropy je nyní na takové úrovni, že ani přímý ropovod mezi Čínou a Saudskou Arábií by ji nebyl schopen uspokojit. Spojené státy a Japonsko - první a druhý největší světový odběratel energií - mají první stupeň pohotovosti: čím více Čína spotřebuje, tím méně se na ně dostane. Ostatní velcí spotřebitelé ropy začali upevňovat své vztahy s jejími dodavateli. Analytici sektoru ropných firem se domnívají, že ropa a její dodávky se stanou závažným aspektem národní bezpečnosti jednotlivých států.

Petr Žabža Patria Direct

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).