Menu Zavřít

Transpetrol nejistý

1. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Jukos

BRAND24

Nizozemský soud zrušil všechna rozhodnutí Eduarda Rebguna, dočasného správce ruského ropného koncernu Jukos, která se jakkoli týkala nizozemských aktiv podniku. Soud uvedl, že Rebgun na to neměl právo a že všechny jeho kroky se musejí vrátit zpět. Správce přitom vyměnil management divize Jukos Finance BV a všechna její aktiva za dvě miliardy dolarů prodal.
„Ruský bankrot Jukosu nebyl v souladu s nizozemskými právními principy,“ uvedl soud. A dodal, že nemůže právně uznat ruský bankrot koncernu ani Rebguna jako jeho správce. Podle verdiktu bylo Jukosu upřeno právo na spravedlivý proces, který by daňové nedoplatky firmy vůči státu vyčíslil.
Rozhodnutí nizozemského soudu se přímo dotýká i slovenského operátora ropovodu Družba, společnosti Transpetrol, jejíž 49procentní podíl byl součástí aktiv nizozemské divize Jukos Finance BV. Transpetrol je klíčovým spojovacím článkem při dodávkách ropy z Ruska do zemí střední Evropy a o zpětné získání podílu Jukosu měla eminentní zájem slovenská vláda. Jenže správce Rebgun jej v srpnu prodal ruské Rosněfti, kterou kontroluje Kreml. Kdo nakonec bude kontrolovat slovenskou část ropovodu Družba, je opět nejasné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).