Menu Zavřít

TRAFIKA

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Masarykův stát vznikl v revoluci demokracie proti "theokracii", jak Masaryk označoval systém rakouské monarchie založený na spojenectví "trůnu a oltáře". Správní katolíci se se svou porážkou a s existencí v laickém státě nikdy nesmířili, nepřijali pokrokářsko-liberální Československo skutečně za své.

ÚČET 28. ŘÍJNA JE OTEVŘENÝ

Po Mnichovu byli přesvědčeni, že Masaryk jím byl usvědčen z omylu, po roce 1989 si mysleli, že padla-li komunistická pravda, automaticky zvítězila ta jejich. Ukázalo se, že to byl nesmysl, jejich ideálem však stále zůstávají ty poměry, které vládly před rokem 1918. Menšinová, ale o to bojovnější „správná pravice“tak klade sice nevyřčenou, ale zásadní otázku: byla Masarykova revoluce omylem dějin? O tento tvrdě ideologický, ne spíše o racionálně pragmatický spor mezi pravicí alevicí, nyní v Česku skutečně jde.

BRAND24

RATH: JEN MALÝ LHÁŘ

V posledních týdnech se o Davidu Rathovi napsalo leccos špatného a on se taky s kdekým soudí. V rozhovoru s Renatou Kalenskou (Lhal jsem, ale podvod to nebyl, LN 25. 10.) ale prozradil prezident České lékařské komory sám na sebe věci ještě horší. Za prvé - v době civilní vojenské služby působil jako sekretář ředitele velké fakultní nemocnice se zvláštním úkolem: donášet panu řediteli informace o jeho náměstkovi. N emohl to odmítnout, přišel by o zajímavou práci, říká. Za druhé - ve své přihlášce do České lékařské komory dle vlastních slov lhal, protože nechtěl platit členský příspěvek. Ten dnes u lékaře po promoci činí 620 korun, tehdy to bylo jistě méně. ČLK vybere na příspěvcích kolem 50 milionů za rok. Je rozumné, aby se o tyto peníze staral člověk, který veřejně přiznává, že lhal kvůli stokorunám? Je malý podvodník a malý donašeč vhodný formát pro prezidenta všech lékařů?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).